"Wyniki badań naszych ekspertów z Instytutu Rybactwa Śródlądowego wskazały obecność w wodzie z Odry mikroorganizmów (złotych alg)"
- przekazała w czwartkowym wpisie na Twitterze szefowa resortu klimatu.
Anna Moskwa dodała, że "ich zakwit może spowodować pojawianie się toksyn zabijających ryby i małże". "Nie są szkodliwe dla człowieka" - poinformowała.
Więcej informacji z kraju i ze świata na stronie głównej Gazeta.pl
Niemieccy naukowcy z Instytutu Ekologii Wód i Rybactwa Śródlądowego Leibniza w Berlinie już wcześniej sugerowali, że do masowej śmierci ryb i innych organizmów w Odrze mogły doprowadzić trujące algi. Na ich przypuszczenia powołuje się na swoich stronach internetowych portal informacyjny rbb24.
- To tłumaczyłoby wysoką zawartość tlenu pomimo wysokich temperatur powiedział we wtorek wieczorem w rbb24 ekolog wody Christian Wolter z Instytutu Leibniza, który od 30 lat zajmuje się badaniami Odry.
Zdaniem naukowców, dotąd nie wiadomo jednak, jakie czynniki zewnętrzne mogły wywołać zakwit alg.
Wolf von Tuempling, analityk wód z Centrum Badań nad Środowiskiem Helmholtza w Magdeburgu uważa, że teza o toksycznych algach jest prawdopodobna, ale może wyobrazić sobie inne przyczyny katastrofy. Badaczy nadal zastanawia przede wszystkim wysoka zawartość soli w wodzie. Pewną rolę w tym przypadku mogły odegrać nielegalne zrzuty szkodliwych dla środowiska substancji.
- Jednak ta teoria nie została (jeszcze) udowodniona - pisze rbb24.
O przypuszczeniach naukowców informuje także gazeta "Maerkische Oderzeitung", która przypomina, że ministerstwo ochrony środowiska Brandenburgii wśród pierwszych wyników badań wody w Odrze podało wysoką zawartość soli i związany z tym silny zakwit glonów. Wiadomo natomiast, że "rtęć nie mogła być decydującą przyczyną: wartości mieściły się w normie jakości środowiskowej lub nieznacznie ją przekraczały" - czytamy w "MOZ".
Jak informowała w środę wczesnym popołudniem agencja DPA, naukowcom udało się zidentyfikować mikroalgę. - Chodzi o gatunek prymnesium parvum, który okazjonalnie może wywoływać śmierć ryb - mówił Christian Wolter z Instytutu Leibniza.
Nadal, jednak nie wiadomo ostatecznie, czy przyczyną śnięcia ryb były toksyny pochodzące z alg.