Wysyp "trąbek śmierci" w polskich lasach. Co to za grzyby? Czy są trujące?

Lejkowiec dęty, czyli krewny popularnej kurki, jest zwany również trąbką śmierci. Obecnie w polskich lasach mamy wysyp tego czarnego grzyba. Co należy o nim wiedzieć? Czy jest jadalny?

Lejkowiec dęty przez wiele sezonów był w naszym kraju niemal niezauważalny, teraz jednak kiedy widzimy go w dużych ilościach, pojawia się wiele pytań dotyczących jego potencjalnej szkodliwości. Jak jest naprawdę?

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Lejkowiec dęty - co to za grzyb? Charakterystyka

Lejkowiec dęty jest grzybem charakterystyczny, między innymi ze względu na swój ciemnobrązowy kolor - niektóre osobniki przybierają wręcz czarną barwę. Mają kształt trąbki, a średnia kapelusza waha się od 3 do 8 centymetrów i zwęża się ku dołowi. Jego wysokości sięga od 5 do 12 centymetrów. Tzw. trąbki śmierci można spotkać w polskich lasach od sierpnia do listopada. Gatunek ten rośnie zazwyczaj w dużych skupiskach, a szukać ich należy pod dębami i bukami.

Śląskie. Kobieta uwięziła na swojej posesji sarnę, teraz stanie przed sądemZamknęli sarnę na posesji. Interweniował policjant, sprawą zajmie się sąd

Trąbki śmierci. Śmiertelnie trujące czy jadalne?

Francuska nazwa trompettes de la mort, czyli potocznie po polsku trąbki śmierci, mogłaby sugerować, że grzyby te są wysoce trujące i należy ich unikać. Ich kolor również nie kojarzy się najlepiej. Jaka jest prawda? Są to grzyby spokrewnione z pieprznikami jadalnymi, czyli znanymi wszystkim kurkami. Podobnie jak one lejkowce dęte są jadalne. 

Do sieci trafiło nagranie, na którym widać, jak ciężarówka próbuje wyprzedzić lawetę"Wyścig słoni" pod Łomżą. Tir wyprzedzał lawetę. Laweta nie odpuściła

Jadalne, a nawet bardzo smaczne, choć nieco specyficzne - mówi się, że trompettes de la mort przypominają smakiem trufle, które nie każdemu przypadają do gustu. Wielu grzybiarzy ze względu na dość mało atrakcyjny wygląd lejkowca suszy go, a następnie mieli na proszek i używa jako przyprawę - do zup, sosów i mięsa. 

Więcej o: