PZH: W lutym na gryp mogo zachorowa ponad 820 tysicy osb. 23 osoby zmary

W lutym 2020 roku w Polsce odnotowano ponad 820 tys. zachorowa i podejrze zachorowania na gryp - wynika z danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Pastwowego Zakadu Higieny. W ubiegym miesicu z powodu grypy zmary 23 osoby.

Z meldunków epidemiologicznych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - PZH wynika, że od 1 do 7 lutego odnotowano 193 tys. 482 przypadki zachorowania lub podejrzenia zachorowania na grypę, od 8 do 15 lutego było 200 tys. 194 takie przypadki,  16 do 22 lutego – 211 tys. 983 przypadki, a od 23 do 29 lutego - 215 tys. 994 przypadki. Oznacza to, że w ubiegłym miesiącu stwierdzono w sumie 821 tys. 653 przypadki zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę. W lutym w Polsce z powodu tej choroby zmarły 23 osoby.

Zobacz wideo Grypa: co roku groźna i lekceważona

Jak zapobiec grypie? Lekarze przypominają o szczepieniach

Z informacji prezentowanych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH wynika, że najskuteczniejszym sposobem zapobiegania infekcjom i powikłaniom powodowanym przez wirusy grypy są szczepienia. Są one szczególnie ważne dla osób o wysokim ryzyku wystąpienia poważnych powikłań pogrypowych, a także dla ludzi z otoczenia osób z grupy wysokiego ryzyka oraz ich opiekunów. WHO zaleca szczepienia przeciwko grypie sezonowej kobietom w ciąży, dzieciom w wieku 6-59 miesięcy, osobom starszym, osobom przewlekle chorym oraz pracownikom służby zdrowia.

Jak zapobiec grypie? Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH przypomina, że najważniejsze są:

  • coroczne szczepienia przeciw grypie,
  • przestrzeganie higieny mycia i dezynfekcji rąk,
  • zakrywanie ust i nosa w czasie kaszlu i kichania,
  • w okresie sezonu grypowego unikanie przebywania w pomieszczeniach o dużym zagęszczeniu ludzi,
  • unikanie przez osoby z objawami zakażenia górnych dróg oddechowych bezpośrednich kontaktów z innymi ludźmi,
  • w zakładach medycznych wprowadzenie odpowiednich dla danej jednostki zarządzeń prewencyjnych i stworzenie technicznych warunków do ich respektowania,
  • w innych zakładach pracy wprowadzenie rozwiązań technicznych i zarządzeń administracyjnych zapobiegających szerzeniu się zakażeń.