Koronawirus zabił już 25 osób. GIS wydał komunikat dla podróżujących do Chin

Nowy koronawirus zbiera śmiertelne żniwo. Zmarło już 25 osób, a lekarze odnotowali łącznie 830 laboratoryjnie potwierdzonych przypadków zakażenia tym wirusem. GIS podpowiada, jak zachowywać się podczas podróży do miasta Wuhan w Chinach, w którym zachorowało najwięcej osób.

Nowy koronawirus (oznaczany jako 2019-nCoV) powoduje objawy przypominające zapalenie płuc. Symptomy, które zaobserwowano u zakażonych osób, obejmowały gorączkę, dreszcze, bóle mięśniowe, katar, kaszel oraz duszności. Wiadomo, że wirus ten może przenosić się z człowieka na człowieka, ale lekarze wciąż potrzebują informacji, aby móc w pełni ocenić zakres tego rodzaju transmisji.

>>> Globalna (i zabójcza) pandemia jest coraz bardziej realna

Zobacz wideo

Główny Inspektorat Sanitarny Informuje, że do 23 stycznia 2020 roku odnotowano 830 przypadków zakażenia nowym koronawirusem. Większość z nich w mieście Wutah w Chinach. Stwierdzono również przypadki zachorowań u osób powracających z Wuhan do innych chińskich prowincji oraz do innych krajów - Tajlandii, Japonii, Korei Południowej i USA. Na chwilę obecną nie odnotowano przypadków zachorowań w Europie.

Koronawirus w Chinach. O czym powinni pamiętać podróżni, którzy jadą do Wuhan?

Chiny podejmują działania, które mają na celu ograniczenie transmisji nowego koronawirusa. Odwołano wszystkie loty z Wuhan, wstrzymano także cały transport publiczny oraz dalekobieżny w tym mieście. Podobne środki ostrożności wprowadzono także w pobliskim mieście Huanggang. Wjazd do obu tych miast nie jest jednak niemożliwy, dlatego GIS ostrzega podróżnych, którzy wybierają się do Wuhan.

GIS zaleca:

  • unikanie bliskiego kontaktu z osobami chorymi, w szczególności z objawami ze strony układu oddechowego,
  • unikanie odwiedzania rynków/targów lub innych miejsc, w których znajdują się żywe lub martwe zwierzęta i ptaki,
  • unikanie kontaktu ze zwierzętami, ich wydalinami lub odchodami,
  • przestrzeganie zasad higieny rąk,
  • przestrzeganie zasad higieny żywności.
Więcej o: