W Ma這polsce odkryto dwie tony mi瘰a z chorych kr闚. Trafi這 do sklep闚 w ca造m wojew鏚ztwie

W zak豉dzie mi瘰nym w powiecie nowos康eckim odkryto dwie tony mi瘰a pochodz帷ego od chorych i pad造ch kr闚 z ubojni na Mazowszu. Podejrzane partie mi瘰a zd捫y造 ju trafi do sklep闚 w ca造m wojew鏚ztwie ma這polskim. S逝瘺y weterynaryjne staraj si teraz wycofa produkty z rynku.

Od poniedziałku w całej Polsce trwają kontrole ubojni i zakładów przetwórstwa mięsnego, które wszczęto po ujawnieniu przez dziennikarzy "Superwizjera" nielegalnego procederu przerabiania na mięso chorych i padłych krów. Proceder wzbudził obawy za granicą, a sprawą zajmie się Komisja Europejska. Trwa ustalanie, gdzie dokładnie trafiało mięso chorych i padłych krów.

Dwie tony mięsa z chorych krów w Małopolsce

Jak donosi TVN24, w jednym z zakładów przetwórstwa mięsnego w powiecie nowosądeckim w Małopolsce odkryto dwie tony mięsa pochodzącego od chorych i padłych krów. Pochodzi ono właśnie z ubojni na Mazowszu. 

- Z tego co mi wiadomo na teren województwa małopolskiego trafiły dwie tony tego mięsa - powiedział w rozmowie ze stacją Grzegorz Kawiecki, zastępca Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii

Jak dodał, z ustaleń służb weterynaryjnych wynika, że produkty wytworzone z podejrzanych partii mięsa trafiły już do sklepów w całym województwie małopolskim. Dziennikarze TVN24 nieoficjalnie dowiedzieli się, że wytwarzano z niego m.in. sprzedawane w Polsce kiełbasy.

Trwa dochodzenie w tej sprawie, a weterynarze zabezpieczają kolejne partie podejrzanego mięsa i starają się powstrzymać jego dalszą dystrybucję. Sklepy i hurtownie, które skupowały mięso, są ustalane na postawie faktur znalezionych w mazowieckiej hurtowni.

Śledztwo dziennikarzy "Superwizjera" TVN

W sobotę 26 stycznia w "Superwizjerze" TVN pokazano reportaż o zabijaniu zwierząt w sposób niehumanitarny i niezgodny z przepisami. Dziennikarz stacji zatrudnił się w jednej z mazowieckich rzeźni i udokumentował ten proceder. Z zebranych przez niego materiałów wynika, że w niektórych rzeźniach zabija się też "leżące" krowy, czyli chore lub z urazami. O tym, co zrobić z taką krową - uśpić czy zezwolić na tzw. "ubój z konieczności" na miejscu - powinien zdecydować weterynarz. W tym drugim przypadku pracownik rzeźni musi przyjechać na miejsce i później zabrać tusze do rzeźni, gdzie przejdą badania pod kątem przydatności do spożycia. 

Dziennikarze ujawnili, że handlarze skupujący nielegalnie chore i padłe krowy oferują od kilkuset do tysiąca złotych za sztukę - bez zabijania ich zgodnie z procedurą i bez badań. Żywe, ale niemogące się samodzielnie poruszać zwierzęta, są ciągane specjalnym dźwigiem do rzeźni, gdzie następnie przerabia się je na mięso.Reporterzy TVN ustalili też, że dochodzi do sytuacji, w której to sami pracownicy - a nie weterynarz - przystawiają znak potwierdzający przydatność do spożycia.

Czytaj więcej na ten temat:

Szokujące śledztwo "Superwizjera". Reporter zatrudnił się w rzeźni. "Przerabiają chore krowy na mięso"

Przerabiali na mięso chore i martwe krowy. Główny Lekarz Weterynarii: Rażące naruszenie prawa

Materiał "Superwizjera" o rzeźni wzbudził obawy za granicą. Polska eksportuje tysiące ton mięsa

Wi璚ej o:
Komentarze (189)
W Ma這polsce odkryto dwie tony mi瘰a z chorych i pad造ch kr闚. Trafi這 do sklep闚 w ca造m wojew鏚ztwie
Zaloguj si
  • czarna_zoska

    Oceniono 42 razy 38

    No i nie musimy wychodzic z UE. Sami zezremy t kielbase bo juz nikt nic od nas nie kupi. Dziekuje TVN za prawdw o tym panstwie teoretycznym.

  • zacisze16

    Oceniono 40 razy 36

    No dobrze... A co na to do tej pory zrobi造 s逝瘺y weterynaryjne w polsce ( Do momentu pokazania materia堯w filmowych w TVN)... te s逝瘺y s w ko鎍u czy ich niema... jak by nie by這 to instytucja pa雟twowa... mo瞠 tak powinny zacz望 lecie g這wy.... Pa雟two teoretyczne ci庵 dalszy...

  • wredny_komuch

    Oceniono 48 razy 34

    Ma這polska, jeden z "bastion闚" pisolubnych prawdziwych Polak闚-katolik闚. A macie, na穋yjcie si.

  • czarna_zoska

    Oceniono 30 razy 24

    A minister rolnictwa ma cos do powiedzenia? Rozumuem ze ta premia sue po prostu za cos nalezala.

  • justas32

    Oceniono 30 razy 22

    Wstali鄉y z kolan - i nikt nie b璠zie nam m闚i 瞠 nie mo瞠my je嗆 mi瘰a z martwych kr闚 ...

  • gaciekesikowej

    Oceniono 24 razy 20

    Jak powiedzia stacji Grzegorz Kawiecki, zast瘼ca Ma這polskiego Wojew鏚zkiego Lekarza Weterynarii, produkty s wycofywane z obiegu natychmiast po ustaleniu 廝鏚豉 dystrybucji podejrzanego mi瘰a. - a czy to zjedzone te b璠zie wycofane Panie Lekarzu od siedmiu bole軼i? przecie wszystko by這 cacy na papierze, wasze kontrole jak瞠 skuteczne. Na zbity pysk wszystkich lekarzy wojew鏚zkich i powiatowych i G堯wnego proceder by znany od lat!!!!!

  • arwena2010

    Oceniono 18 razy 18

    ten kraj zwany dla niepoznaki Polska-a powinno byc Bangladesz Wschodni jest pa雟twem czysto teoretycznym. Nikt nie wie -w jakich zak豉dach krojony trupy kr闚 na mi瘰o,kto to kupi ,gdzie sprzeda swoj padlin. Jest fakt-ale kto to robi CISZA.
    Podobnie by這 z JBB i sol drogow. Ochrona danych,tajemnice handlowe ,nie mo瞠my zdradzi nazwy firmy itd..
    Tu to samo

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX