Właściciel Biedronki i Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegają: Uwaga na mrożone warzywa

W nawiązaniu do potencjalnego ryzyka wystąpienia bakterii Listeria monocytogenes w innych produktach, firma Jeronimo Martins Polska S.A. - właściciel sieci Biedronka (dla której firma Greenyard wyprodukowała mrożone warzywa) umieściła na swojej stronie ostrzeżenie dotyczące partii mrożonych warzyw.

Główny Inspektorat Sanitarny oraz właściciel Biedronki zamieścili na swoich stronach informację o wycofaniu z rynku partii mrożonych warzyw. Jak czytamy w komunikacie firmy Greenyard Frozen Poland, stało się tak "w związku z potencjalną niezgodnością mikrobiologiczną mrożonej kukurydzy użytej do produkcji".

Chodzi o poniższe produkty marki d’aucy:

  • Fit Mix marchwiowy 400 g
  • Country warzywa na patelnię z przyprawą toskańską 400 g
  • Nicea warzywa na patelnię z przyprawą prowansalską 400 g
  • Italia warzywa na patelnię z przyprawą włoską 400 g
  • Warzywa na patelnię klasyczne 400 g
  • Warzywa na patelnię klasyczne promo pack 500 g

oraz

  • Warzywa na patelnię z ziemniakami Mroźna Kraina 750g, producent Greenyard
  • Warzywa na patelnię po włosku Mroźna Kraina 450g, producent Greenyard

a także produkt marki Pinguin:

  • Kukurydza format opakowania 2,5 kg

z datą przydatności do 06.2020, proszone są o ich zniszczenie lub zwrócenie do sklepu, w którym zostały nabyte.

GIS przypomina, że listerioza, czyli choroba wywołana przez bakterię Listeria monocytogenes jest bardzo groźna dla dla kobiet w ciąży - może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka, i osób z obniżoną odpornością, u których może dojść  do zapalenia opon mózgowych i sepsy.

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Zapobieganie zakażeniu głównie polega na przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności, w tym na myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.

W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

Włosi testują polskie mrożone pizze. "Głodny na pustyni zjadłbym taką pizzę"

Więcej o: