W parówkach z szybki marki "Simply food" wykryto bakterie Listeria monocytogenes - informuje Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Bakterie znaleziono w jednej z pięciu próbek produktu. Ilość bakterii wyniosła 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z normami w żadnej z nich nie mogło być więcej niż 100 jtk/g.
GIS nakazał wycofanie partii produktu ze sklepów. "Nie należy spożywać parówek o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia" - informują inspektorzy.
"Podjęliśmy zdecydowane kroki w celu wyjaśniania okoliczności powstania niezgodności. (...) W trosce o bezpieczeństwo naszych konsumentów uruchomiliśmy procedury wewnętrzne mające na celu niedopuszczenie do pojawienia się ponownie problemu" - napisała firma Madej Wróbel w oświadczeniu opublikowanym na Facebooku.
"Mamy do czynienia z bakterią, która jest już na wiele czynników odporna i potrafi się na kolejne wciąż uodparniać. Takie ryzyka monitoruje się, badając określoną ilość prób z założoną częstotliwością" - dodali przedstawiciele w komentarzu.
"Cały czas podnosimy standardy jakości, natomiast mamy świadomość i z pokorą przyznajemy, że nigdy nie jest tak, aby nie mogło być lepiej. Zgodnie z zasadą Deminga: zaplanuj-wykonaj-sprawdź-popraw, działamy, aby było lepiej" - czytamy.