Wielki Piątek - co można jeść i kogo post nie obowiązuje

Wielki Piątek i Środa Popielcowa to dni, kiedy katolików obowiązuje post ścisły - mówi o tym IV przykazanie kościelne. W religii rzymskokatolickiej każdy piąty dzień tygodnia oznacza wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, za wyjątkiem dni, na które przypadają specjalne uroczystości liturgiczne. Istnieją jednak pewne wyjątki zarówno dla postu ścisłego, jak i wstrzemięźliwości od jedzenia mięsa i to nawet w Wielki Piątek.

Wielki Piątek to dla katolików dzień postu ścisłego. Oznacza to, że oprócz wstrzymania się od jedzenia pokarmów mięsnych, należy również ograniczyć posiłki – w ciągu dnia można zjeść tylko jeden posiłek do syta i dwa niepełne. Post ścisły obowiązuje osoby od 18. do 60. roku życia, natomiast osoby od 14. roku życia nie powinny jeść mięsa pod żadną postacią.

Dieta wegetariańska a dzieci >>>

Wielki Piątek – co można zjeść?

Wielki Piątek to dzień postny, w którym rezygnuje z jedzenia mięsa i mięsnych wyrobów, a także ogranicza się objętość posiłków Nie należy spożywać zup na mięsnym bulionie. Można za to jeść smalec, ryby i owoce morza. Do tego dozwolone jest spożywanie pieczywa, nabiału, jajek, warzyw i owoców. Nie należy jednak przesadzić, aby nie załamać zasady dotyczącej ilości pokarmu. Poleca się jedzenie lekkich dań jarskich, chudych zup i sałatek. Tego dnia wiele osób rezygnuje z jedzenia słodyczy i picia alkoholu.

Kto nie musi być wstrzemięźliwym?

Wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych nie muszą przestrzegać osoby, które nie mają wyboru co do składników swojego posiłku, lecz jedzą to, co jest dla nich dostępne. Ta sama zasada dotyczy tych, którzy korzystają z zakładów zbiorowego żywienia. Dyspensy w szczególnych przypadkach może udzielić proboszcz. W zamian za zwolnienie od przestrzegania zasady wstrzemięźliwości należy pomodlić się w intencji Ojca Świętego, złożyć jałmużnę postną lub w inny sposób okazać miłosierdzie.

Więcej o: