Wielkanocny koszyczek - lista produktów do święconki, ich symbolika i ceny

Koszyczek wielkanocny to miejsce dla święconki, czyli pokarmów święconych w Wielką Sobotę. Zwyczaj ten ma prawdopodobnie pogański rodowód. Pierwsze kościelne obrzędy tego typu były odprawiane w Polsce już pod koniec XIII wieku. Jaka jest symbolika święconki i o ile drożej wyniesie nas w tym roku wielkanocny koszyczek?

Wielkanocny koszyczek zanosimy do kościoła w Wielką Sobotę, jednak święconkę będziemy jeść dopiero na śniadanie wielkanocne. Dawniej zwyczaj nakazywał, aby wracając z sobotniej mszy obejść dom trzy razy, aby wypędzić z niego wszelkie złe moce. Wielka Sobota to zdecydowanie najbardziej popularnie obchodzone święto. Według ankiet wynika, że uczestniczy w nim aż 95 procent Polaków. Na święcenie pokarmów decydują się nawet ateiści.

Dawne wyjątkowe tradycje wielkanocne na fotografiach >>>

Co włożyć do koszyczka wielkanocnego?

Koszyczek wielkanocny przystrajamy białą serwetą, gałązkami bukszpanu i wszelką zieloną roślinnością. Potem umieszczamy w nim siedem głównych produktów – siódemka to w religii liczba oznaczająca doskonałość. W święconce powinny pojawić się:

  • jaja – symbol życia, szczęścia, płodności i bogactwa. Jajko to dawny symbol odrodzenia, który w religii stał nawiązaniem do zmartwychwstania Jezusa. W Polsce jajka wielkanocne zamieniamy w piękne pisanki za pomocą barwienia, zdobienia, oklejania czy nalepiania,
  • chleb – dawniej był ofiarą dla różnych bóstw, obecnie zaś odczytuje się go jako symbol ciała Chrystusa,
  • wędliny – po okresie postu można było w końcu ich posmakować. Szynka, wędzonka lub kiełbasa to w koszyczku symbol zdrowia i dobrobytu,
  • ser – przypomina o różnych sposobach, w jakie człowiek korzysta z hojności natury,
  • chrzan – symbol siły fizycznej, krzepy,
  • sól – znak oczyszczenia, prawdy i ochrony przed złem (zepsuciem),
  • ciasta – starannie wyrabiane baby i mazurki to symbol doskonałości i piękna.

Koszyczek wielkanocny – o ile droższy?

Na tegoroczne produkty wielkanocne wydamy ponad 100 złotych więcej niż rok temu. Ogółem koszt zakupu produktów na Wielkanoc zwiększył się o 7 proc. Najwięcej w przypadku jajek, za które zapłacimy aż o 30 proc. więcej niż rok temu. O jedną czwartą podrożało masło, z którego robi się wielkanocne mazurki. Ceny wędlin również zwiększyły się o kilka procent. Tańsze będą za to cukier i mięso.

Więcej o: