Wielkanocny koszyczek zanosimy do kościoła w Wielką Sobotę, jednak święconkę będziemy jeść dopiero na śniadanie wielkanocne. Dawniej zwyczaj nakazywał, aby wracając z sobotniej mszy obejść dom trzy razy, aby wypędzić z niego wszelkie złe moce. Wielka Sobota to zdecydowanie najbardziej popularnie obchodzone święto. Według ankiet wynika, że uczestniczy w nim aż 95 procent Polaków. Na święcenie pokarmów decydują się nawet ateiści.
Dawne wyjątkowe tradycje wielkanocne na fotografiach >>>
Koszyczek wielkanocny przystrajamy białą serwetą, gałązkami bukszpanu i wszelką zieloną roślinnością. Potem umieszczamy w nim siedem głównych produktów – siódemka to w religii liczba oznaczająca doskonałość. W święconce powinny pojawić się:
Na tegoroczne produkty wielkanocne wydamy ponad 100 złotych więcej niż rok temu. Ogółem koszt zakupu produktów na Wielkanoc zwiększył się o 7 proc. Najwięcej w przypadku jajek, za które zapłacimy aż o 30 proc. więcej niż rok temu. O jedną czwartą podrożało masło, z którego robi się wielkanocne mazurki. Ceny wędlin również zwiększyły się o kilka procent. Tańsze będą za to cukier i mięso.