Wielkanoc prawosławna i katolicka różnią się od siebie. Jakie są tradycje związane z prawosławną Wielkanocą?
Prawosławna Wielkanoc odbywa się w innym terminie niż ta w kościele katolickim. Wierni kościoła prawosławnego Zmartwychwstanie Chrystusa świętują tydzień później niż katolicy, czyli w tym roku 24 kwietnia.
W niektórych domach prawosławnych w Wielki Czwartek praktykuje się przemycie twarzy wodą, w której przez noc moczył się jakiś srebrny przedmiot. Tego dnia przygotowuje się również słodki drożdżowy wypiek przypominający polską świąteczną babę.
Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.
W Wielki Piątek, podobnie jak u katolików, nie jest odprawiana msza. Wieczorem odbywają się jednak nieszpory. Na środku cerkwi ustawia się wtedy tzw. płaszczenicę, czyli płótno z wizerunkiem umarłego Chrystusa, które wierni adorują do późnej nocy. Podobnie jak u katolików, w Wielki Piątek obowiązuje post. W prawosławiu jest jednak większy rygor i wierni mogą spożywać wyłącznie suchy chleb i pić wodę.
Wielkanocna rezurekcja, czyli procesja w kościołach katolickich, która ma głosić zmartwychwstanie Chrystusa, rozpoczyna się o godz. 6 rano. Wówczas wierni okrążają kościół raz lub trzy razy. Z kolei w kościele prawosławnym liturgia ta rozpoczyna się o północy, w nocy z Wielkiej Soboty na Niedzielę Wielkanocną. W tej procesji prawosławni biorą udział ze świecami, ikonami oraz chorągwiami. Następnie, zarówno katolicy, jak i prawosławni, siadają z rodziną do wielkanocnego śniadania.
W prawosławnym koszyczku wielkanocnym znajdziemy:
Potrawy, które goszczą na stole wiernych kościoła prawosławnego, również różnią się od tych, które królują u katolików. W Wielkanoc spożywają m.in. tradycyjny kulicz, czyli wysoką babkę drożdżową, kulebiaka z nadzieniem z kapusty i grzybów, drożdżowe pierogi oraz barszcz.