Polskie truskawki przyczyną zakażenia zapaleniem wątroby typu A w Szwecji. Sanepid potwierdza

Trzynaście osób w Szwecji zachorowało na wirusowe zapalenie wątroby typu A po zjedzeniu mrożonych truskawek. Sanepid potwierdził: zakażone owoce pochodziły z Polski.

Jak poinformował portal Food Safety News, dziewięć kobiet i czterech mężczyzn zostało zakażonych wirusowym zapaleniem wątroby typu A. Ostatni przypadek zachorowania odnotowano 18 czerwca.

Wszyscy zakażeni spożyli mrożone polskie truskawki w lokalach gastronomicznych w formie koktajli owocowych lub jako dodatki do deserów.  

Sanepid potwierdza

W śledztwo zaangażowane są szwedzka Państwowa Agencja Zdrowia, Narodowa Agencja ds. Żywności oraz lokalne władze, które poinformowały już polskie władze. Sanepid potwierdził w stanowisku przesłanym Wirtualnej Polsce, że zakażone truskawki pochodziły z naszego kraju i zostały zebrane i zamrożone w 2017 r. Pochodziły od trzech rolników z województw wielkopolskiego i lubuskiego. Żadna z partii nie trafiła jednak na rynek polski. Wszystkie truskawki zostały sprzedane szwedzkiemu hurtownikowi, który następnie rozprowadził je pomiędzy tamtejsze restauracje i dostawców żywności. 

Zakażone partie owoców zostały wycofane z restauracji, jednak urzędnicy ostrzegają, że część truskawek nadal może znajdować się na rynku. 

Jak informuje Narodowa Agencja ds. Żywności szwedzki dystrybutor nie zostanie pociągnięty do odpowiedzialności, ponieważ wypełnił wszystkie obowiązki, które na nim spoczywały.

Czym jest WZW A?

Wirusowe zapalenie wątroby typu A, nazywane inaczej żółtaczką pokarmową lub chorobą brudnych rąk, zagraża osobom niezaszczepionym oraz tym, które jeszcze choroby nie przebyły. Zarażenie odbywa się przez zainfekowaną żywność lub wodę. Aby tego uniknąć, wystarczy jednak podgrzać owoce przez minutę do 85 stopni - w tej temperaturze wirus umiera. 

Czy to koniec frytek belgijskich? Z powodów zdrowotnych znalazły się na celowniku UE

Więcej o: