Markety w Czechach będą musiały oddawać niesprzedaną żywność. Władze nie przewidziały jednego

Czeskie supermarkety od początku tego roku muszą przekazywać niesprzedaną żywność potrzebującym. Banki żywności alarmują jednak, że nie będą w stanie przyjąć takiej ilości jedzenia.

Od stycznia sklepy o powierzchni powyżej 400 metrów kwadratowych muszą oddać organizacjom charytatywnym niesprzedaną żywność - podaje czeski portal Idnes.cz. Federacja Banków Żywności twierdzi jednak, że będzie brakowało pieniędzy, osób i miejsca do transportu i przechowywania jedzenia.

W ubiegłym roku banki żywności otrzymały ok. 1,9 tys. ton jedzenia. W 2016 r. było to ok. 1,3 tys. ton. Eksperci szacują, że w 2018 roku wskutek nowych przepisów liczba ta wzrośnie nawet do 10 tys. ton.

Budżet regionalnego oddziału banków żywności wynosi rocznie równowartość ok. 120-160 tys. zł, dlatego muszą one szukać zewnętrznych źródeł finansowania. - Będziemy zmuszeni odmówić przyjęcia niektórych transportów - mówi w rozmowie z Idnes.cz Veronika Lachova z czeskiej Federacji Banków Żywności.

Trwają prace nad senackim projektem

W Polsce również powstają nowe przepisy dotyczące walki z marnowaniem żywności w dużych sklepach. Senacki projekt w tej sprawie czeka na drugie czytanie, które ma odbyć się w najbliższych tygodniach.

Zakłada on, że duże sklepy spożywcze będą musiały zawierać umowy z organizacjami pożytku publicznego w celu przekazania niesprzedanych produktów potrzebującym. Jeśli podmioty odmówią współpracy, nakładana będzie na nie kara liczona od każdego kilograma marnowanej żywności.

- Samo uzyskiwanie żywności, produkcja i nawet niszczenie - to wszystko kosztuje. Nie mówiąc już o stratach energii czy względach środowiskowych. Oczywiście nigdy nie uda się nam osiągnąć sytuacji, gdy ta żywność marnowana nie będzie wcale, ale to zjawisko chcemy radykalnie zmniejszyć - zapowiada senator sprawozdawca projektu Antoni Szymański.

Według senatorów na etapie sklepowym marnuje się rocznie blisko 500 tys. ton żywności.

Banki żywności w Polsce

W naszym kraju działają 32 banki żywności. Rocznie zagospodarowują ok. 100 tys. ton artykułów spożywczych, które trafiają do ok. 1,8 mln osób.

Idea Banków Żywności zrodziła się w latach 60. XX wieku w Stanach Zjednoczonych z potrzeby zagospodarowania nadwyżek wyrobów spożywczych. W Europie pierwsze Banki Żywności powstały w latach 80. Pierwszy Bank Żywności w Polsce utworzono w 1993 roku przy fundacji "Pomoc Społeczna SOS” .

Ta kobieta powiedziała dość marnowaniu żywności. Dzięki niej wielu potrzebujących zje posiłek

Więcej o: