Zdrowa żywność zmniejsza ryzyko depresji

Jedzenie żywności opartej na produktach przetworzonych zwiększa ryzyko depresji - donosi serwis BBC powołując się na badania brytyjskich naukowców. Za to samopoczucie psychiczne znacznie poprawia jedzenie owoców, warzyw i ryb.

Naukowcy z londyńskiego University College po raz pierwszy przyjrzeli się, co jedzą ludzie i jaki ma to wpływ na ich stan psychiczny. Przez pięć lat przebadano 3,5 tys. osób w średnim wieku. Podzielono ich na dwie grupy. W pierwszej znaleźli się ci, których jadłospis oparty był na warzywach, owocach i rybach. W drugiej, ci, którzy spożywali głównie żywność przetwarzaną, czyli smażoną, pieczoną, tłustą i słodką.

Okazało się, że jedzący zdrową żywność są aż o 26 proc. mniej zagrożeni depresją. - Badania pokazują jak ważne dla naszego samopoczucia mentalnego jest to, co jemy. Dzięki nim będziemy wiedzieli więcej o mechanizmach powstawania depresji - twierdzi dr Andrew McCulloch z fundacji zajmującej się badaniem zdrowia psychicznego.