Żywiec: Pobili rekord w gotowaniu kwaśnicy

14 tys. litrów kwaśnicy to nowy Rekord Guinnesa. Gigantyczna zupa została ugotowana w Żywcu. Zjedli ją mieszkańcy miasta i turyści.

W niedzielę zakończył się trzydniowy V Jubileuszowy Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy. Pod okiem słynnego kucharza Karola Okrasy powstało aż 14 tys. litrów tej pysznej zupy, czyli około 53 tys. porcji. Rekordowa kwaśnica została ugotowana w specjalnie przygotowanym garze mającym ponad dwa metry wysokości i trzy metry średnicy. Przepis na gigantyczną zupę przygotowała bielska Karczma Rogata, która już kilkukrotnie zwyciężała w zawodach restauratorów na przygotowanie najsmaczniejszej kwaśnicy.

Serwis Bielsko-Biała poleca Rowerem wzdłuż Wisły

Do ugotowania rekordowej zupy potrzebne było: 9 tys. litrów źródlanej wody, tona kapusty, tona ziemniaków, 1,2 tys. kg mięsa, 20 kg cebuli, 20 kg marchewki, 15 kg pietruszki. By odpowiednio doprawić gigantyczną kwaśnicę zużyto: 1,2 tys. sztuk czosnku, po 20 kg pieprzu, soli, kwasku cytrynowego i czosnku granulowanego, 50 kg przyprawy typu jarzynka, 30 litrów maggi, 5 kg kminku, po 6 kg ziela angielskiego i liści laurowych.

Kwaśnica w 2006 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego. Górale mówią, że tylko na południu Polski robi się prawdziwą kwaśnicę, w innych regionach kraju można co najwyżej spróbować jej imitacji, czyli kapuśniaka. Kwaśnicę robi się z kiszonej kapusty, kapuśniak można zrobić także z kapusty surowej. Do ugotowania kapuśniaku wystarczą produkty kupione w sklepie. Gotowanie kwaśnicy to ceremoniał, górale przygotowują każdy produkt, który ma trafić do garnka, np. sami peklują mięso.