Tanie wino lepsze z serem

Ser zabija smak wina - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego (USA)

Według badaczy nie ma większego znaczenia, jakie pijesz wino - czy jest ono z dolnej, czy z górnej półki - i tak się na nim nie poznasz, jeśli wcześniej zjadłeś trochę sera. W ramach eksperymentu, który opisuje "New Scientist", badacze poprosili zawodowych degustatorów win, by ci ocenili jakość podanych im napojów. Podczas pierwszej serii testów, kiedy sera nie serwowano, eksperci spisali się na piątkę - bezbłędnie rozpoznawali nawet bardzo subtelny bukiet zapachów. Za to w drugiej serii, w której przed opróżnieniem kieliszka trzeba było pożywić się różnymi rodzajami serów, eksperci wypadli fatalnie. Tanie wino z supermarketu i bardzo drogie z najlepszej winnicy miało dla nich zbliżony aromat. Kto chce, może to potraktować jako wskazówkę, jak zorganizować oszczędne przyjęcie dla wybrednych gości. Bo - jak mówiła reklama pewnego proszku do prania - skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać.

Przy winie