Jaki zapach, taki kierowca

Zapach dań z barów "fast food" w samochodzie powoduje, że kierowcy jadą szybciej i mniej bezpiecznie. Natomiast przy zapachu kawy lub cytryny prowadzimy auto sprawniej i bezpieczniej

Zapach dań z barów "fast food" w samochodzie powoduje, że kierowcy jadą szybciej i mniej bezpiecznie. Natomiast przy zapachu kawy lub cytryny prowadzimy auto sprawniej i bezpieczniej. Takie są wyniki badań na zamówienie brytyjskiego Królewskiego Automobilklubu. Naukowcy wykryli wonie korzystne i niebezpieczne dla kierowców. Rumianek, jaśmin i lawenda nazbyt relaksują. Zapachy świeżego siana, drewna sosnowego i polnych kwiatów nastrajają zbyt refleksyjnie. Natomiast połączone zapachy skórzanej tapicerki i benzyny mogą skłaniać starszych kierowców do niebezpiecznego szarżowania na drodze. Bezpiecznej jeździe - poza aromatem cytryny i kawy - sprzyjają zapachy mięty, cynamonu i nowego auta.