Szklane butelki, plastikowe pudełka, kartony i folie - każdy z nas wyrzuca setki kilogramów zużytych opakowań. Co raz więcej można segregować i poddać recyklingowi. Ale wiele śmieci wciąż trafia na wysypiska. A gdyby tak nie trzeba było przejmować się segregacją, bo opakowania znikałyby same? Taki pomysł mają projektanci Hannah Billqvist i Anna Glansén z studia Tomorrow Machine.
Zaprojektowani oni serię opakowań z naturalnych, biodegradowalnych komponentów. Niektórych z nich, jak "kartoników" na soki czy pojemników na oliwę, nie trzeba by wyrzucać wcale. Półokrągłe pudełka na oliwę zrobione są głównie z cukru, który nie rozpuszcza się w oleju. Dzięki temu opakowanie jest szczelne, a jednocześnie z łatwością można pozbyć się go w kuchennym zlewie.
Opakowania są jednorazowego użytku.
Takie opakowanie nie nadaje się jednak do przechowywania produktów, które zawierają wodę. Aby rozwiązać ten problem, Szwedzi sięgnęli po bardziej egzotyczny materiał - agar. Jest to substancja żelująca, wytwarzana z alg morskich. Poza nią jedynym składnikiem opakowania jest woda. Dzięki temu taki "kartonik" po prostu wysycha po wypiciu zawartości. Opakowania na suche produkty, jak ryż czy mąka, nie mogą jednak zawierać wody. W tym wypadku idealnym rozwiązaniem okazał się wosk pszczeli.
Poza samymi opakowaniami, studio projektuje także naczynia. Wykonane z celulozy tace i talerze nie brudzą się. Tę cechę zawdzięczają specjalnej powierzchni, do której nie przylega nawet woda. Takie naczynia oszczędzają nie tylko czas, ale też wodę potrzebną do mycia.
Na razie opakowania Tomorrow Machine mają jedną wadę - duże koszty ich wytwarzania. Dlatego opakowania z alg i wosku zobaczymy na sklepowych pół dopiero za kilka lat. Ale już teraz możemy korzystać z innych ekologicznych naczyń i opakowań. Kilka polskich firm produkuje naczynia z otrąb. Pod ciśnieniem z zbożowych płatków można wytwarzać miski i talerze. Takie naczynia są nie tylko biodegradowalne, ale również zdatne do spożycia. Kawałek otrębowej miski można ułamać i przegryźć razem z jej zawartością.