Lidl i Kaufland w Niemczech mają wycofać skażony groźną bakterią ser

Największy niemiecki koncern mleczarski ostrzega przed spożyciem różnych gatunków tartego sera. Powodem ma być skażenie groźną dla zdrowia bakterią - listerią. Miał być sprzedawany w Niemczech m.in. w sieciach Kaufland, Lidl i Real.

Największy niemiecki koncern mleczarski ostrzega przed spożyciem różnych gatunków tartego sera. Powodem ma być skażenie groźną dla zdrowia bakterią. Wezwanie do wycofania ze sprzedaży różnych gatunków tartego sera w 200-gramowych opakowaniach dotyczy towaru sprzedawanego w sieciach Edeka, Real, Kaiser's, Tengelmann, Kaufland, Lidl i Netto. Obecność bakterii stwierdzono w tartych serach typu: Pizzakäse, Gratinkäse, Mozzarella, Ementalski, Gouda i Edamski, Chodzi o wszystkie wymienione gatunki z terminami przydatności do spożycia od końca grudnia do połowy stycznia 2014 roku.

Deutsche Milchkontor GmbH (DMK) poinformował, że w serze stwierdzono obecność bakterii listeria, która, przenosząc się drogą pokarmową, może wywołać chorobę zwaną listeriozą. U osób mających słabą odporność, jak niemowlęta, kobiety w ciąży i starsi ludzie, taka infekcja może doprowadzić do poważnych chorób, jak zapalenie opon mózgowych, a nawet spowodować śmierć.

Federalny Instytut Oceny Ryzyka ostrzega przed tą chorobą: - Listerioza należy do rzadkich infekcji wywołanych spożyciem skażonego pokarmu. W Niemczech zapada na nią kilkaset osób rocznie. Skażony ser pochodził z zakładów mleczarskich w Dolnej Saksonii.

Skażenie listerią stwierdzono podczas rutynowej kontroli w zakładach mleczarskich DMK w dolnosaksońskiej miejscowości Georgsmarienhütte. Według rzecznika firmy w tartym serze stwierdzono nieznaczne przekroczenie minimalnej ilości komórek listerii, która może być obecna w żywności. Do wycofania produktu ze sklepów wezwano "profilaktycznie" - podał DMK.

Nie można jednak wykluczyć, że dopuszczalna granica zostanie przekroczona z chwilą upłynięcia terminu przydatności do spożycia.

Artykuł pochodzi z serwisu ''Deutsche Welle''

embed