Według wstępnych ustaleń sanepidu może chodzić o zatrucie salmonellą, której bakterie znajdowały się w potrawce z kurczaka. Jak podaje TVPInfo, jedzenie pochodziło od jednego producenta i dostawcy posiłków, który zaopatrywał obie placówki. Sanepid już wydał decyzję o wstrzymaniu dystrybucji produktów od tego dostawcy.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Olsztynie zabezpieczyła już próbki żywności. Wyniki badań zostaną ogłoszone za kilka dni. Powiatowy inspektor sanitarny zamknął zakład, w którym przygotowywano podejrzane posiłki.
Śledztwo w sprawie prowadzi Prokuratura Okręgowa w Olsztynie. Dziś odbędzie się sekcja zwłok 86-letniej kobiety, która zmarła w wyniku zatrucia.
Chcesz wiedzieć więcej i szybciej? Masz telefon z Androidem? Ściągnij naszą aplikację Gazeta.pl LIVE! Najważniejsze informacje codziennie, na żywo w Twoim telefonie!