Brukselkę, fistaszki czy ananasy kupujecie w sklepie. Zastanawialiście się kiedyś, jak one rosną?
Leżą w sklepie wyłożone i gotowe do kupienia. Ale to, jak rośnie brukselka, ananas czy awokado potrafi być naprawdę zaskakujące. Z całej listy najbardziej chyba zdziwiły nas nerkowce.
Fistaszki noszą systematyczną nazwę orzacha podziemna. I trzeba przyznać, że rosną przedziwnie. Gdy kwiat przekwitnie, kieruje się w dół i owoc wpycha się pod ziemię. Skorupka orzecha to tak naprawdę strąk, a same orzeszki - nasiona w jego wnętrzu.
Ananas wyrasta spomiędzy kolczastych liści na szczycie krótkiej łodygi.
Goździki to wysuszone, częściowo rozwinięte pączki sporego drzewa, czapetki pachnącej.
Nerkowiec to owoc kryjący się w tym ciemnym "przecinku" pod pomarańczową "gruszką". Nerkowce rosną na drzewie o nazwie nanercz zachodni. Łuska orzecha zawiera silnie żrący, żywiczny sok.
Pieprz to owoce pnącza rosnące w małych kiściach. Pieprz czarny, biały i zielony to ta sama roślina, jednak zebrana na różnych etapach i różnie przygotowana.
Szparagi to młode, wyrastające pędy szparaga lekarskiego. Białe i zielone to ta sama roślina - białe rosną przysypane ziemią, zielone z dostępem światła. Kiedyś szparagi uważano za afrodyzjak, ale dziś wiemy że działają moczopędnie i ułatwiają defekację.
Kiwi to owoce aktinidii chińskiej, potężnego drzewiastego pnącza,
Karczochy to główki kwiatostanów, które obiera się ze stwardniałych łusek.
Brukselka to odmiana kapusty warzywnej, a zjadamy jej główki liściowe.
Banany to, biologicznie rzecz biorąc, jagody. Wydłużone, z twardymi nasionami. Choć najpopularniejsza odmiana, Cavendish, jest bezpłodna i nasion praktycznie nie wytwarza.
Awokado nosi polską nazwę smaczliwka. Jego owoce dojrzewają bardzo długo - 6-8 miesięcy. Rosną na drzewach osiągających ponad 20 metrów wysokości.
Na koniec ani nie owoc, ani nie warzywo - przyprawa. Szafran, najdroższa przyprawa świata. Zrobiony jest ze znamion kwiatu szafranu uprawnego. By uzyskać 1 kg znamion trzeba zebrać 150 000 kwiatów.