12 warzyw i owoców, które rosną w dziwny sposób

Brukselkę, fistaszki czy ananasy kupujecie w sklepie. Zastanawialiście się kiedyś, jak one rosną?
Fistaszki Fistaszki Fot. Joseph Hill

12 warzyw i owoców, które rosną w dziwny sposób

Brukselkę, fistaszki czy ananasy kupujecie w sklepie. Zastanawialiście się kiedyś, jak one rosną?

Leżą w sklepie wyłożone i gotowe do kupienia. Ale to, jak rośnie brukselka, ananas czy awokado potrafi być naprawdę zaskakujące. Z całej listy najbardziej chyba zdziwiły nas nerkowce.

Fistaszki noszą systematyczną nazwę orzacha podziemna. I trzeba przyznać, że rosną przedziwnie. Gdy kwiat przekwitnie, kieruje się w dół i owoc wpycha się pod ziemię. Skorupka orzecha to tak naprawdę strąk, a same orzeszki - nasiona w jego wnętrzu.

Ananas Ananas Fot. ap2il

Ananasy

Ananas wyrasta spomiędzy kolczastych liści na szczycie krótkiej łodygi.

Goździki Goździki Fot. Steenbergs

Goździki

Goździki to wysuszone, częściowo rozwinięte pączki sporego drzewa, czapetki pachnącej.

Nerkowce Nerkowce Fot. Sally

Nerkowce

Nerkowiec to owoc kryjący się w tym ciemnym "przecinku" pod pomarańczową "gruszką". Nerkowce rosną na drzewie o nazwie nanercz zachodni. Łuska orzecha zawiera silnie żrący, żywiczny sok.

Pieprz Pieprz Fot. Cyndy Sims Parr

Pieprz

Pieprz to owoce pnącza rosnące w małych kiściach. Pieprz czarny, biały i zielony to ta sama roślina, jednak zebrana na różnych etapach i różnie przygotowana.

Szparagi Szparagi Fot. efixphoto

Szparagi

Szparagi to młode, wyrastające pędy szparaga lekarskiego. Białe i zielone to ta sama roślina - białe rosną przysypane ziemią, zielone z dostępem światła. Kiedyś szparagi uważano za afrodyzjak, ale dziś wiemy że działają moczopędnie i ułatwiają defekację.

Kiwi Kiwi Fot. Zlatko Unger

Kiwi

Kiwi to owoce aktinidii chińskiej, potężnego drzewiastego pnącza,

Karczoch Karczoch Fot. Renee Grayson

Karczochy

Karczochy to główki kwiatostanów, które obiera się ze stwardniałych łusek.

Brukselka Brukselka Fot. Susan Smith

Brukselka

Brukselka to odmiana kapusty warzywnej, a zjadamy jej główki liściowe.

Banan Banan fot. alex

Banany

Banany to, biologicznie rzecz biorąc, jagody. Wydłużone, z twardymi nasionami. Choć najpopularniejsza odmiana, Cavendish, jest bezpłodna i nasion praktycznie nie wytwarza.

Awokado Awokado Fot. H. C.

Awokado

Awokado nosi polską nazwę smaczliwka. Jego owoce dojrzewają bardzo długo - 6-8 miesięcy. Rosną na drzewach osiągających ponad 20 metrów wysokości.

Szafran Szafran Fot. Douglas Sprott

Szafran

Na koniec ani nie owoc, ani nie warzywo - przyprawa. Szafran, najdroższa przyprawa świata. Zrobiony jest ze znamion kwiatu szafranu uprawnego. By uzyskać 1 kg znamion trzeba zebrać 150 000 kwiatów.