[POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata

[POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata

  • wtorek, 14 sierpnia 2012
  • Żegnamy się i dziękujemy za pytania do naszych gości i za śledzenie naszej debaty podsumowującej cykl "Polska od kuchni". Mamy nadzieje, że daliście się przekonać, że świadome wybieranie miejsc, w których jemy i dbanie o prawa konsumentów powoli będzie zmieniać rynek gastronomiczny. Macie uwagi i spostrzeżenia napiszcie: milena.bryla@agora.pl i agnieszka.wadolowska@agora.pl

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Wnioski z debaty: przejrzysty system udostępniający wyniki kontroli restauracji oraz wiara w coraz bardziej świadomych klientów i to że słabsze lokale po prostu nie przetrwają. Myślicie, że to wystarczy?

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Jest już z nami Agnieszka Wądołowska, która przejmuje prowadzenia relacji.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • W waszych komentarzach powtarza się opinia podobna do tej Marcina Kręglickiego, że lokale na nastawione głownie na turystów to zjawisko, które trzeba traktować oddzielnie:

    quote

    Jak ktoś jedzie na kilka dni na urlop i ma 100 knajp do wyboru, to zanim się zorientuje, gdzie jest dobrze, to się zdąży zatruć i wrócić do domu

    - pisze na forum Tirinti.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Milena Bryła i Agnieszka Wądołowska żegnają jeszcze naszych gości.Za chwilę będą z wami, by kontynuować dyskusję w relacji.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Zgadzacie się z Maciejem Nowakiem, że sytuacja w Polskiej gastronomii nie jest taka zła, jak opisaliśmy w cyklu "Polska od kuchni"? Czy, jak mówił Marcin Kręglicki, patologie powinien wyplenić sam rynek? Czy może należy ostrzej karać - jak twierdzą inspektorzy handlowy i sanitarny? Czekamy na wasze opinie.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Mamy już gotowe podsumowanie najlepszych fragmentów dyskusji:

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Kończymy dyskusję z naszymi gośćmi. Dziękujemy im i wam i przypominamy - za chwilę będą z wami nasze autorki, by odpowiadać na wasze pytania.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Niedługo kończymy debatę z gośćmi, ale w relacji będziecie mogli wciąż dyskutować z autorkami cyklu - Mileną Bryłą i Agnieszką Wądołowską. Będą czekały na wasze pytania.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Pytacie m.in. o to, dlaczego np. we Francji ludzie częściej jedzą dania dnia. Kręglicki: - U nas tez to jest. Większość restauracji robi dania z sezonowych produktów, choć nie jako dania dnia. Nowak: - U nas ta różnica spowodowana jest głownie nieufnością, że ta baba siedząc w kuchni chce nas oszukać. to problem spowodowany przez samych klientów. co z tego, że zrobimy danie dnia, jak to nie będzie kotlet z kurczaka?

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Dziękujemy za wasze wpisy. M.in. dwas78:

    quote

    Z gastronomią jestem związana od dziecka, kontynuuję rodzinny interes w jednej z nadmorskich miejscowości. Nie jeżdżę mercedesem i nie posiadam willi z basenem, ale za to podaję ludziom świeże łososie i schabowe, kłócę się z dostawcami, kiedy przywiozą mi trefny towar, nie oszczędzam na środkach chemicznych i ręcznikach papierowych, szkolę ludzi i zatrudniam ich legalnie. Wielu osobom wydaje się, że nad morzem można sprzedać wszystko i za każdą cenę. Czasy ?pseudogastronomii? minęły, a osoby szukające łatwego zarobku w nadmorskich miejscowościach, nie utrzymują się w wynajętych obiektach dłużej niż rok. Renomę i opinię lokalu buduje się latami, dbając o klienta i dostosowując się do jego potrzeb. Szesnaście lat działa nasza restauracyjka i mimo mniejszej ilości turystów w tym roku , nie odczuwamy znacznego spadku obrotów, ludzie stoją i czekają na stoliki. Życzę osobą trudniącym się tym fachem by znaleźli pomysł na rentowny biznes i nie psuli opinii innym.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Jak polepszyć efekty kontroli? Rudaś zgadza się z Wrzoskiem: - Zwiększyć kary. By przedsiębiorcom łamiącym przepisy po prostu nie opłacało się ich łamać. Kręglicki: - 500 zł więcej nie zrobi im różnicy. Nie tędy droga. Przydałyby się np. jakieś certyfikaty dla najlepszych. Górniak - Albo rankingi. Wrzosek: - Ale kontrola zawodowa dysponuje innymi środkami.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • - Ale wyzwanie przed nami, jako przed instytucjami kontrolnymi, ciągle jest. Materiał TVN o smażalni to pokazał. Inspekcja sanitarna jest tylko cząstką tego systemu - dodaje insp. Rudaś.

    Fot. Agata Grzybowska / Agencja Gazeta

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Insp. Wrzosek dodaje też, że ostatnio bardzo ważne jest oddziaływanie na przedsiębiorców, zwłaszcza tych naruszających prawa klientów, przez media: - Ale sam jestem zwolennikiem promowania tych, którzy są najlepsi.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Insp. Rudaś przyznaje, że sanepid dostaje ostatnio pytania od ludzi nt. tego, czy dana restauracja jest bezpieczna i czy może do niej zaprosić swoich gości. Wrzosek - Może przydałby się serwis internetowy, na którym sanepid podawałby takie informacje?

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Oboje narzekają na gusty kulinarne Polaków. Nowak: - Badania pokazują, że Polacy najbardziej lubią kotlet panierowany z kurczaka i pomidorową. A inne kuchnie, stek z psa... To są jakieś dziwactwa.

    Fot. Agata Grzybowska / Agencja Gazeta

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Nowak: - Dobrze by było, by standardy dobrego żywienia, które opisuje "Gazeta Wyborcza", zyskały wymiar prawny. Ale tego się zrobić nie da. Kręglicki wzrusza ramionami: - To przecież weryfikują goście. Ale siła nabywcza naszego społeczeństwa wciąż nie jest wielka. Konkurencja, jaka się teraz pojawiła - wszyscy chcą otwierać restauracje - jest dużo większa niż napływ nowych gości.

    Fot. Agata Grzybowska / Agencja Gazeta

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Rudaś nie do końca się z nimi zgadza i przywołuje przykład Euro: - Podczas trwania tej imprezy w Warszawie nie mieliśmy ani jednego problemu z punktami gastronomii tymczasowej.

    Fot. Agata Grzybowska / Agencja Gazeta

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Nowak daje konkretne wskazówki: - Nigdy nie zmawiajcie steków dobrze wysmażonych. Na nie idzie najgorsze mięso. Jest kilka zasad pozwalających bezpiecznie przeżyć wakacje. Górniak: - To nie ma innego sposobu na gastronomię sezonową? Wrzosek: - Kary.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • A co by obsługa poleciła w Pani restauracji? - pyta Agnieszka dziennikarkę TVN-u, która pracowała w smażalni nad morzem. - Trudno powiedzieć... Tam czasem robiono kotlety, które były przez jakiś czas świeże. Ale ten personel się nie identyfikował z tym miejscem, nie zależało mu na tym, co robi.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Pytacie o szkolenia pracowników. Nowak i Wrzosek stwierdzają, że brak systemu kontroli i szkolenia pracowników: - Kiedyś był system szkolenia rzemieślników, egzaminy czeladnicze. W latach 90. - po triumfie leserferyzmu - zrezygnowano z tego. A teraz okazuje się, że to było dobre i nie wszystkim wszystko powinno być wolno.

    Fot. Agata Grzybowska / Agencja Gazeta

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Czytelnik Michał odnosi się do wcześniejszej wypowiedzi Nowaka że "w pewnych miejscach się po prostu nie je". Jak je wybierać? Nowak: - Szukajmy miejsc, gdzie są ludzie. Jak jest lokal pusty, nie idźmy tam. Ja wchodzę do lokali, w których nie śmierdzi. Pytam miejscowych, gdzie warto. Wchodzę do toalety, jak jest syf, nie zostaję. Pytam obsługi, co warto zjeść. Polacy są straszenie mądralińscy, a w karcie jest wiele potraw. Kelner i szef kuchni lepiej wiedzą, co zostało właśnie przygotowane i co warto zjeść. Pytajmy ich

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Nowak zwraca uwagę na to, że z powodu ostrych kontroli restauracje utrzymują czasem lepsze warunki niż gotujący w domu: - Np. jajka. Czy wiecie, że w restauracjach mają oddzielne miejsce do przechowywania jaj? Czy w domu tez tak mamy? Nie. Trzymamy je po prostu w lodówce.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • - Problemem jest wyeliminowanie osób nieuczciwych. Zawsze w historii żywność była fałszowana. Np. w średniowieczu nieuczciwi piekarze byli topieni. Chodzi o to, by dać ludziom poczucie pewności i wyeliminować poczucie nieufności do gastronomii. W Polsce lęk przed jedzeniem poza domem jest bardzo silny. Już w XIX wieku wiadomo było, że w karczmach fałszują, że ci straszni Żydzi dają chrześcijanom straszne jedzenie. A ten cykl tylko podtrzymuje te lęki. Ja częściej mam problemy z jedzeniem w domu, gdzie mięsko musi być oszczędnie wykorzystane - opowiada Maciej Nowak.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Dlaczego tak wiele wyników kontroli trafia nie do internetu, a do segregatorów? - to jedno z pytań od was. - Zainteresowanym udostępniamy wyniki - broni się insp. Rudaś.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • - Zastanawia mnie, dlaczego tak wielu przedsiębiorców nie dba po własny wizerunek. M.in. restauratorów. Są nastawieni tylko na zysk. Chyba nigdy się takich ludzi nie pozbędziemy - dodaje Maciej Nowak.

    Fot. Gazeta.pl

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Insp. Wrzosek podkreśla, że w dobrych lokalach nie gromadzi się dużych zapasów. A to tez wpływa na jakość żywności: - W Warszawie kupuje się świeże produkty, na bieżąco. Inaczej jest natomiast w gastronomiach, które mają za zadanie tylko żywić klientów

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • - Brud to problem głownie gastronomii sezonowej, nie - gastronomii polskiej w ogóle. Oni mają utarg rzędu kilku tysięcy dziennie! Nawet w tak małej smażalni - zgadza się dziennikarka TVN.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • W Warszawie naprawdę nie ma problemu ze stanem sanitarnym restauracji - mówi Dariusz Rudaś, dyr. warszawskiego sanepidu. Jak mówi, wiele kontroli kończy się dobrymi wynikami, ale jest grupa restauratorów nastawionych na szybki zysk: - Były nawet takie przypadki, które kończyły się naszym donosem do prokuratora, w tym jeden - ws. narażenia życia klientów. Na szczęście, to sporadyczne.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Reporterka TVN opowiada o swoim materiale nt. smażalni ryb nad morzem, w której panowały katastrofalne warunki: - To nie był wynik żadnego układu z sanepidem, wybraliśmy przypadkowy lokal. Wiem, że patologie zdarzają się w każdej branży. Ale problemem tu jest też to, na ile konsumencie zwracają uwagę na to, co jedzą. Myślę, że w Polsce nie są jeszcze nauczeni walki o swoje prawa.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Inspektor zwraca uwagę na inne często wykrywane przez kontrole przypadki niezgodności stanu faktycznego z deklaracją: - Kebab. Nasze badania często wykazują, że zamiast baraniny jest tam drób. Jeśli jest to zdrowsze - proszę bardzo. Ale niech będzie ta deklaracja. Jako konsument mam prawo do podstawowej rzeczy: informacji.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Inspektor Wrzosek ripostuje: - Kelnerzy nie znają składu potraw! W eleganckich warszawskich restauracjach są piękne menu, gdzie nie napisano, co jest w daniu... Kręglicki się oburza: - Ale restaurator nie ma obowiązku podawania swoich receptur. (...) Inspektor: - Tak? Befsztyk tatarski to jest wołowinka, prawda? A w naszych badaniach wychodzi, że to drób. Albo te słynne podmiany: ser falvita zamiast fety.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Restaurator ciągnie: - Może zdarza się, że brakuje szkoleń, ale to wyjątek. Agnieszka Wądołowska przypomina przypadek kelnerki, która rozpoczęła pracę bez żadnego doświadczenia. Nowak: - Nie powinna w ogóle pracować. Kręglicki: - Szkolenia? Nauczenie się karty menu trwa bardzo długo, potem książeczka sanepidu... Wstępne szkolenie trwa miesiąc, zanim kelnerka dostanie jeden stolik. Zanim będzie doświadczonym kelnerem, mina lata.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • - "Wygospodarowanie" nadwyżek alkoholu przez barmana jest jak świat światem znane w gastronomii - dodaje inspektor. Kręglicki: - Mam zupełnie inne spojrzenie jako restaurator. Nie można uogólniać, że patologie są wszędzie. Może na warszawskiej starówce dochodzi do takich przypadków, ale warszawiacy tam nie chodzą. To, o co walczymy, to stały gość. Wg mnie rynek weryfikuje sukces. Karą jest to, że goście przestaną przychodzić, nagrodą - że przychodzą dalej. Kontrole mogą jedynie pomóc prowadzić ten biznes.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • - W 86 proc. zakładów na skontrolowane ostatnio 33 stwierdziliśmy różne nieprawidłowości. Czym się kierujemy wybierając zakłady do kontroli? Mamy swoje źródła i wybieramy te, w których jak sądzimy, mogą być nieprawidłowości - ciągnie inspektor. Jak dodaje, ostatnio kontrolowali szereg restauracji na Trakcie Królewskim i Starym Mieście w Warszawie, gdzie okazało się, ich personel nie jest do końca uczciwy, m.in. w serwowaniu alkoholu klientom.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Jak patrzy na to inspekcja handlowa? Wrzosek: - Inspekcja handlowa bada bardzo różne lokale. Dla nas to przedsiębiorcy, którzy wykonują działalność gosp. i interesuje nas, czy działają zgodnie z interesem konsumenta. Sposób naruszenia praw konsumenta jest czasem tak wyrafinowany, że tylko kontrola jest w stanie je dostrzec.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Górniak: - Ale turysta też gdzieś zjeść musi. Nie chcemy też jeść w najbardziej zatoczonych miejscach... Nowak: - Tłum to dobra rekomendacja. Nie należy wchodzić do restauracji, gdzie nie ma gości.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Co ze smażalnią nad morzem? Nowak: - W takich miejscach się nie je. To miejsca obliczone na turystów, turyści nie mają dobrej opinii wśród restauratorów, to klient jednorazowy. Podobnie jest w Zakopanem: tam są pojedyncze dobre restauracje. To skok na kasę.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Nowak: - Jestem oburzony tym cyklem. To absolutnie patologie. A w sieci mamy do czynienia z kulturą hejterską, internet na tym polega, że leje się żółć i nienawiść. W porównaniu ze sposobem uprawiania biznesu za granicą, nasza gastronomia jest bardzo porządna. Gdyby inspektorzy weszli do jakiejś restauracji we Francji, byliby załamani. Poziom kontroli tam jest tragiczny. (...) Nasz sanepid wykonuje swoja pracę doskonale, normy są restrykjcyjne.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Agnieszka Wądołowska wita swoich gości. Przypomina, że po publikacji pierwszego artykułu z cyklu "Polska od kuchni" nasza redakcja dostała masę mejli od osób skarżących się na stan polskich restauracji. Czy to tylko wyjątki?

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Maciej Nowak opowiada innym gościom o swoich doświadczeniach z pobytu w Chinach, m.in. o ceremonii parzenia herbaty.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Rozpoczynamy debatę. Udział biorą - przypominamy - reporterka TVN Katarzyna Górniak, restaurator Marcin Kręglicki, krytyk Maciej Nowak i szef maz. Inspekcji Handlowej Grzegorz Wrzosek. Prowadzi: Agnieszka Wądołowska.

    Fot. Gazeta.pl

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Nasi goście siadają już na swoich miejscach. Za chwilę rozpoczynamy dyskusję.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Nasi goście są już gotowi, startujemy za kwadrans. Debata potrwa ok. godziny i 15 minut. Pamiętajcie, że czekamy na wasze pytania.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Studio gotowe, czekamy na naszych gości. Debatę rozpoczynamy już za pół godziny.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Jeśli macie jakieś pytania albo spostrzeżenia nt. tego, co opisywaliśmy w cyklu, a nie chcecie komentować relacji, możecie pisać do naszych autorek: agnieszka.wadolowska@agora.pl i milena.bryla@agora.pl.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Polecamy też raz jeszcze wszystkie artykuły cyklu "Polska od kuchni" - znajdziecie w nim wywiady z restauratorami, kelnerami, barmanami, a w nich - opowieści o tym, co jecie i pijecie w knajpach. Wszystkie materiały znajdziecie tutaj >>>

    Fot. Sebastian Rzepiel / AG

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • W naszej redakcji na czerskiej dyskutować dziś będą: Maciej Nowak - smakosz, krytyk kulinarny, Marcin Kręglicki - restaurator, współautor książek i programu "Para w kuchni", Katarzyna Górniak - reporterka programu TVN "Czarno na białym", autorka głośnej prowokacji w smażalni ryb, szef warszawskiego sanepidu Dariusz Rudaś oraz Grzegorz Wrzosek - szef mazowieckiej Inspekcji Handlowej. Debatę poprowadzi Agnieszka Wądołowska z Gazeta.pl.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Debatę podsumowującą cykl "Polska od kuchni" rozpoczynamy o godzinie 13. Zapraszamy do śledzenia jej w tej relacji na żywo, a także - do zadawania pytań w komentarzach. Postaramy się zadać naszym gościom jak najwięcej pytań od was.

    Fot. Gazeta.pl

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata
  • Kilkanaście tekstów, dziesiątki rozmów, setki e-maili oraz tysiące komentarzy - cykl "Polska od kuchni" wywołał wielką dyskusję nt. stanu polskiej gastronomii. Czy przekręty i brud to norma w polskich restauracjach czy tylko sporadyczne problemy? Brakuje kontroli i kar? Kto powinien zadbać o standardy? - na te i inne pytania spróbują znaleźć odpowiedź nasi dzisiejsi goście.

    wiadomosci.gazeta.pl
    [POLSKA OD KUCHNI] Co z tą gastronomią? "Rynek zweryfikuje" vs "Musimy ostrzej karać" - debata