Kawior, ostrygi, małże i... codzienne mycie. Ministerstwo wydało poradnik dla ?poprawczaków"

Jak poinformowało Radio Zet, Ministerstwo Sprawiedliwości przygotowało podręcznik, którego adresatami są wychowankowie zakładów poprawczych. Dowiedzą się z niego, w jaki sposób jeść ślimaki w skorupkach oraz jak oczyścić ostrygi czy obrać homara.

Polub i bądź na bieżąco!

"Dobre wychowanie: Pakiet na start! Podręcznik doskonalenia kompetencji społecznych wśród młodzieży z zakładów poprawczych i schronisk dla nieletnich w obszarze savoir-vivre'u, asertywności i etyki w biznesie" - to pełna nazwa ministerialnej publikacji, która jest współfinansowana przez Unię Europejską.

Ostrygi, homary, kawior

Według autorów podręcznika niesie on ze sobą wiele przydatnych informacji i wskazówek dla wychowanków zakładów poprawczych. Będą mogli dowiedzieć się, jak się poprawnie komunikować, jak ubierać się stosownie do różnych okazji, w jaki sposób korzystać z zastawy stołowej czy też jak w poprawny sposób redagować pisma urzędowe.

Radio Zet zwróciło uwagę na to, że w podręczniku znajdują się także elementy, które są niekoniecznie niezbędne.

I tak z podręcznika dowiadujemy się, że ostrygi jemy widelcem trzymanym w prawej ręce, karczochy jemy zawsze rękami, bezgłośnie wysysając miąższ, a żabie udka należy jeść tylko i wyłącznie palcami.

Podstawy równie ważne

Ministerstwo postanowiło umieścić w podręczniku również trochę bardziej przyziemne i praktyczne porady. "Włosy powinny być regularnie myte i czesane", "pamiętaj o stosowaniu dezodorantu" czy "codzienne mycie ciała to konieczność" - to tylko niektóre porady, które przypominają autorzy podręcznika.

Robert Biedroń na żywo w Gazeta.pl!

Chcesz wiedzieć więcej i szybciej? Ściągnij naszą aplikację Gazeta.pl LIVE!

Więcej o: