Najstarsza Europejka zawdzięcza długowieczność surowym jajkom i rozstaniu z mężem

Najstarsza kobieta w Europie, mieszkanka Włoch, skończyła 115 lat. Uważa, że zawdzięcza swoją długowieczność jedzeniu codziennie surowych jajek oraz życiu w pojedynkę.
Włoszka Emma Morano przeżyła 115 lat i trzy miesiące. Jest najstarszą osobą w Europie i piątą najstarszą osobą na świecie. Na jej oczach Włochy przekształcały się z monarchii w republikę, przeżyła rządy Mussoliniego i dwie wojny światowe. - 115 lat to dużo - podsumowała na łamach "The New York Times".

Jaka jest jej metoda na długowieczność? Trzy surowe jajka dziennie jadła, odkąd lekarz przepisał jej to w wieku kilkunastu lat, gdy cierpiała na anemię. Przez 115 lat zjadła więc około 100 tys. jajek.

Energii dodało rozstanie z mężem?

Morano uważa, że energii dodała jej też samotność. Rozstała się z mężem w 1938 roku, co wówczas było społecznie nieprzyjęte - samą instytucję rozwodu Włochy zalegalizowały dopiero w 1970 roku. Mimo że w ciągu swojego życia miała wielu adoratorów, z nikim nie związała się na poważnie. - Nie chciałam być przez nikogo zdominowana - przyznała. Wciąż żyje sama w swoim dwupokojowym mieszkaniu. Każdego dnia jej siostrzenica przychodzi do niej, by przygotować jej jedzenie na cały dzień - wspomniane surowe jajka, mięso, makaron i banany - pisze "NYT".

Naukowcy są zgodni co do tego, że nie ma jednej recepty na długowieczność. Każdy ma na nią swój własny sposób, a dużą rolę odgrywają też geny.

Chcesz wiedzieć więcej i szybciej? Ściągnij naszą aplikację Gazeta.pl LIVE!

Więcej o: