produkt regionalny

Więcej o:

produkt regionalny

  • Polska w ogonie. Tylko jeden produkt regionalny w UE

    Na razie udało nam się tylko z bryndzą podhalańską. Od lutego 2008 certyfikat dostanie miód wrzosowy z Dolnego Śląska. - Już w 2003 r. złożyliśmy papiery o zastrzeżeniu naszego miodu w urzędzie patentowym. Przez rok nic tam nie zrobiono, potem nas odesłano do Ministerstwa Rolnictwa. Nasz wniosek

  • Świnie z certyfikatem UE

    Co ma wspólnego świnia z gospodarstwa Złotniki z greckim oraz francuskim serem, węgierskim winem i włoskimi ciastami do pizzy? Wszystkie te "produkty" mogą być niedługo na jednej liście - posiadaczy unijnego certyfikatu produktu regionalnego. Wniosek o taki certyfikat przygotowuje Stowarzyszenie

  • Rewanż PiS na PO za chlebowe kaczory

    Radny Kazimierz Czekaj, z zawodu piekarz, jest gorącym zwolennikiem promocji produktów regionalnych. Zainicjował starania o przyznanie krakowskiemu obwarzankowi certyfikatu Unii Europejskiej, wspiera władze Łącka w walce o legalizację śliwowicy, negocjuje z tanimi liniami lotniczymi możliwość

  • Oscypek wchodzi do Europy

    ze Słowakami, którzy też wytwarzają owcze sery. Jeśli nie wpłyną żadne protesty, w ciągu miesiąca Komisja Europejska ma wydać rozporządzenie uznające oscypek za produkt regionalny UE. W całej Europie legalnie oscypki będzie można wyrabiać tylko w Polsce - w gminach położonych na południu kraju w Karpatach. Od

  • Bryndza Podhalańska pod ochroną, oscypek jeszcze nie

    nie będą więc mieli prawa do używania tej nazwy. Europejski certyfikat określa dokładnie kształt i wagę bryndzy. Na unijną rejestrację czeka wciąż oscypek. To miał być pierwszy polski produkt regionalny uznany w całej Unii, ale sytuacja skomplikowała się, bo Słowacy wiele razy rościli sobie prawo do produkcji sera o

  • Bacowie boją się unijnych kontroli

    sprawę. Okazało się, że część handlarzy wystraszyła się restrykcji Komisji Europejskiej, które od 11 czerwca zgodnie z unijnym prawem mogą być nakładane na producentów bryndzy - czyli baców. Tego dnia bryndza podhalańska została zarejestrowana jako pierwszy polski produkt regionalny w Unii. Teraz proces

  • Polsko-słowackie starcie o oscypka

    W ostatni piątek minął półroczny termin zgłaszania uwag do wniosku naszego rządu, dzięki któremu oscypek miał stać się pierwszym polskim produktem regionalnym w Unii Europejskiej. - Za tydzień oscypek jako pierwszy produkt tradycyjny z Polski otrzyma unijny certyfikat. Unia daje wam wyłączność

  • Oscypek dostanie certyfikat UE

    . Te problemy spowodowały, że oscypka wyprzedziła bryndza podhalańska i to ona, kilka miesięcy temu, została pierwszym polskim produktem regionalnym we Wspólnocie. Dołączyła tym samym do wybranej grupy ponad 800 unijnych, regionalnych specjalności.

  • Ważą się losy oscypka

    W nocy z piątku na sobotę, punktualnie o 24.00, mijał termin składania ewentualnych protestów przeciwko zarejestrowaniu oscypka jako produktu dysponującego tzw. Chronioną Nazwą Pochodzenia. Jeżeli w sobotę okaże się, że żaden faks lub list (z protestem) do Komisji nie wpłynął, to górale będą mogli

  • Feta z oscypkiem

    Decyzję w sprawie oscypka podjęła wczoraj Komisja Europejska, dziś pojawi się ona w unijnymi Dzienniku Urzędowym. - 14 lutego to walentynki. Ciekawe, czy z tej okazji oscypek będzie produkowany w kształcie serca? - żartował rzecznik Komisji Europejskiej ds. rolnictwa Michael Mann. Decyzja Komisji