cukier

Więcej o:

cukier

  • Cukier zdrożeje

    Wczoraj pierwsze umowy na wykup cukru po cenach interwencyjnych podpisała z polskimi cukrowniami Agencja Rynku Rolnego. Na razie na 81 tys. ton. Od wielu lat ceny na rynku unijnym były wyższe od kosztów produkcji, więc agencje nie skupowały cukru od producentów. Ostatnia taka transakcja odbyła

  • Co lepsze, kawa z cukrem czy bez cukru?

    działanie kawy z cukrem powoduje, że mózg jest wydajniejszy, ponieważ potrzebuje mniej zasobów do wykonania takich samych zadań co osoby po placebo lub tylko jednej z tych substancji stymulujących. Cóż, teraz przynajmniej każdy miłośnik słodkiej kawy ma naukowe uzasadnienie, dlaczego nie chce pić

  • Cukier drożeje z powodu mody na biopaliwa

    Cena cukru w kontraktach terminowych na giełdzie w Nowym Jorku skoczyła w ostatnich dniach do ponad 19 centów za funt. Tak drogo nie było od 24 lat. W ten sposób rynek zareagował na doniesienia o możliwości zwiększenia w tym roku importu przez USA, po zniszczeniu upraw trzciny cukrowej

  • Cukier nie stanieje

    Taką deklarację złożył na czwartkowym posiedzeniu sejmowej komisji europejskiej min. rolnictwa Wojciech Olejniczak. Zdaniem ministra reforma rynku cukru zmierzająca do obniżenia ceny cukru i ceny skupu buraków, która miała wejść w życie w tym roku, została wstrzymana przez nową komisarz do spraw

  • Dlaczego cukier nigdy się nie psuje?

    jest alkohol czy ser pleśniowy. Ale po to, by coś żyło potrzebuje wody. W serze, pomidorach, mięsie i jajkach jest jej wystarczająco dużo i drobnoustroje rozwijają się w najlepsze. Jednak cukier, sacharoza, zawiera bardzo niewiele wody, za to chętnie ją wiąże. Dodany do żywności (na przykład owoców) ?wyciąga

  • Cukier drożeje jak szalony

    Od roku cukier drożeje na całym świecie z wyjątkiem Unii, a więc i Polski. Nie jesteśmy jednak wybrańcami losu - po prostu już mamy najdroższy cukier. Na świecie za tonę trzeba dziś zapłacić ok. 470 dol., a w Unii 632 euro. Jednak w 2005 r. cukier na światowych rynkach zdrożał dwukrotnie

  • Guma do żucia bez cukru to nie guma do żucia

    Stanisław Bareja uwiecznił w komedii "Poszukiwany, poszukiwana" postać PRL-owskiego nielegalnego bimbrownika, który ogromne zakupy cukru tłumaczy badaniami nad "zawartością cukru w cukrze". Jak wiele zdań z komedii Barei fraza ta weszła na stałe do języka. III RP (lub jak kto woli IV) zafundowała

  • Ile cukrownie zarobiły na cukrze

    Tylko w ciągu ostatnich dwóch miesięcy cukrownie zarobiły na wzroście cen cukru ok. 100 mln zł. Ale to nie koniec hossy - nadal będą zarabiały w podobnym stylu aż do rozpoczęcia nowej kampanii cukrowniczej w październiku lub do wyczerpania zapasów. A to oznacza, że ten rok będzie dla wszystkich

  • 13,5 proc. redukcja kwoty produkcji cukru

    Poziom redukcji ustalony przez kraje członkowskie Unii różni się w poszczególnych państwach. Zależy od tego, ile każde z nich zrobiło na swoim rynku wewnętrznym dla ograniczenia produkcji cukru. Polska zdecydowała się na redukcję w wysokości 13 i pół procent. O tej decyzji członków Wspólnoty

  • Cukier mocno podrożeje. Alternatywa budzi obawy

    Z uśrednionej prognozy agencji Reutera przeprowadzonej wśród 15 analityków i handlowców zajmujących się cukrem wynika, że na koniec tego roku cukier surowy będzie kosztował 16,3 centów za funt (359,3 dolarów za tonę) przy cenach w zakresie 14,9-16 centów za funt w pierwszym kwartale 2016 roku