Grzyby jadalne i niejadalne. O czym należy pamiętać, idąc na grzybobranie?

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, bo jesienne deszcze wspomagają ich wzrost. Choć grzybobranie jest przyjemne, a same grzyby bardzo smaczne, udając się z koszykiem do lasu, trzeba wiedzieć, jak rozpoznać grzyby jadalne od niejadalnych.

Grzyby jadalne nierzadko łatwo jest pomylić z bardzo podobnymi do nich grzybami niejadalnymi, spośród których wiele jest trujących. Zaczynając przygodę ze zbieraniem grzybów, trzeba nauczyć się, jak je rozpoznawać. Czasem różnice w wyglądzie grzyba jadalnego i jego trującego odpowiednika są naprawdę niewielkie, dlatego idąc na grzybobranie warto mieć przy sobie dobry atlas grzybów. Zebrane okazy warto obejrzeć jeszcze raz po powrocie do domu, by upewnić się, że nie ma wśród nich grzybów, których zjedzenie może spowodować śmierć lub problemy zdrowotne.

Grzyby jadalne i niejadalne. Jakie gatunki łatwo ze sobą pomylić? 

Do najbardziej cenionych i popularnych grzybów jadalnych należą m.in. borowiki, podgrzybki, rydze,  gołąbki, gąski i opieńki, a także rosnące pod ziemią trufle. Wiele z nich ma jednak swojego trującego sobowtóra. Oto lista grzybów, które w łatwy sposób można ze sobą pomylić:

  • jadalna kurka – trująca lisówka pomarańczowa,
  • jadalna pieczarka polna – trujący muchomor jadowity
  • jadalny borowik szlachetny – niejadalny goryczak żółciowy 
  • jadalny mleczaj rydz – niejadalny mleczaj wełnianka
  • jadalna czubajka kania – trujący muchomor sromotnikowy

Jak zbierać grzyby, żeby nie przypłacić ich konsumpcji śmiercią? Zaleca się zbieranie grzybów z rurkami (tworzą one swojego rodzaju "gąbkę" na spodzie kapelusza), gdyż nie ma wśród nich grzybów śmiertelnie trujących. Wszystkie gatunki grzybów, które są śmiertelnie trujące, mają na spodzie kapelusza blaszki. Należy jednak pamiętać, że i te z rurkami mogą powodować problemy pokarmowe. Przy jakichkolwiek wątpliwościach co do rozpoznania grzyba, należy zrezygnować z jego jedzenia.

Więcej o: