Czarnobyl. Naukowcy wyprodukowali wódkę "Atomic" ze zbóż skażonej strefy

Wódka "Atomic" ma pomóc odbudować gospodarkę, w rejonie gdzie doszło do katastrofy. Naukowcy zapewniają, że w trakcie destylacji, promieniowanie ze zbóż zostaje zniwelowane i jest ona całkowicie bezpieczna.

Rejon graniczące z Czarnobylem dalej borykają się z wielkimi problemami, mimo że od katastrofy minęło już 30 lat. Zboża z tych okolic są zakażone na tyle, że nie nadają się do jedzenia. Jak donosi CNN grupa ukraińskich i brytyjskich naukowców z Uniwersytetu Portsmouth, wymyśliła sposób by wykorzystać je w inny sposób. Jak się okazało, proces destylacji „czyści” roślinę ze szkodliwego promieniowania. Dodatkowo woda z miasta Czarnobyl jest wolna do radiacji i ona również będzie wykorzystywana w produkcji.

Wódka z Czarnobyla będzie nosiła nazwę "Atomic"

Grupa naukowców przez trzy lata badała właściwości zboża z czarnobylskiego i czy skażone ziemie nadają się do upraw. Kierujący projektem Jim Smith wyjaśnił, że w trakcie swoim badań odkryli, że zboża nie będą się nadawać do jedzenia. „Pomyśleliśmy czemu nie spróbować zrobić z nich wódki?” - powiedział naukowiec, wspominając, w jaki sposób badacze wpadli na pomysł.

Wódka otrzymała wymowną nazwę „Atomic”, a 75% zysku z jej sprzedaży ma trafić do społeczności żyjącej w tych rejonach, by poprawić tam warunki życia. Jej producentem jest firma, założona przez naukowców: Chernobyl Spirit Company.

Więcej o: