Wielkanocne potrawy. Lista najbardziej popularnych potraw na Wielkanoc

Wielkanocne potrawy. Lista najbardziej popularnych potraw na Wielkanoc. Niektóre z dań tradycyjnie przygotowywane są głównie na wielkanocne święta. Na suto zastawionych stołach pojawiają się potrawy, które przez ostatnie 40 dni postu były ograniczane - dotyczy to głównie potraw mięsnych i słodkości.

Bez niektórych potraw trudno jest wyobrazić sobie świąteczne śniadanie wielkanocne. Większość Polaków tego dnia zje żurek, barszcz biały lub zupę chrzanową. Dodatkowo na stole muszą pojawić się dania z wykorzystaniem poświęconych w Wielką Sobotę potraw. 

Tradycyjne potrawy wielkanocne - lista najbardziej popularnych dań

Tradycyjne dania przygotowywane na święta wielkanocne różnią się w poszczególnych regionach kraju. Tego dnia na stołach królować będą dania mięsne, potrawy z wykorzystaniem jajek oraz ciasta. Poniżej przedstawiamy listę najbardziej popularnych i tradycyjnych potraw wielkanocnych:

  • Żurek lub barszcz biały
  • Zupa chrzanowa
  • Biała kiełbasa - gotowana, zapiekana
  • Schab pieczony
  • Pasztet
  • Zimne nóżki (kurczak w galarecie)
  • Roladki drobiowe
  • Polędwiczki w sosie
  • Jajka - faszerowane, pasty jajeczne, jajka zapiekane
  • Sałatka jarzynowa
  • Babka wielkanocna
  • Mazurki - kajmakowe, orzechowe, czekoladowe, różane
  • Sernik
  • Pascha
  • Makowce
  • Miodowniki
Więcej o: