Ciasta na Wielkanoc. Co upiec na Wielkanoc 2019?

Ciasta na Wielkanoc. Święta wielkanocne to czas w których zajadamy się jajami, wędlinami i chrzanem, ale nie stronimy także od wypieków. Polska kuchnia to także przepyszne ciasta i słodkie desery. Które z nich są typowe dla okresu świąt wielkanocnych?

Typowymi  wytrawnymi potrawami wielkanocnymi są podawane na wszelkie sposoby jaja, a także szynki, biała kiełbasa, zupy takie jak żurek i barszcz biały oraz różnego rodzaju pasztety. A co z daniami słodkimi? W Polsce najbardziej popularne są wielkanocne ciasta, spośród których najczęściej przygotowuje się babki i mazurki. 

Ciasta wielkanocne. Na polskich stołach królują mazurki wielkanocne baby

Jednym z typowych ciast wielkanocnych jest mazurek - ciasto, które często składa się z dwóch warstw ciast różnego rodzaju. Tradycyjne mazurku przygotowuje się z ciasta makaronikowego i marcepanowego, ale często także z ciasta biszkoptowego i kruchego. Mazurek często przekłada się masami, np. orzechową, migdałową lub kajmakową. Wierzch ciasta ozdabia się ramką lub kratką wykonaną z ciasta lub polewą, lukrem i owocami. Mazurek to ciasto niskie, które można piec w wielu różnych kształtach - najpopularniejsze są mazurki prostokątne, jednak cukiernicy, którzy mają nieco więcej inwencji twórczej, często pieką na Wielkanoc mazurki w kształcie jajka.

Drugim ciastem, które jest niezwykle popularne na wielkanocnych stołach, jest babka piaskowa. Wykonuje się ją z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego. Ciasto może być jasne lub kakaowe albo mieszane, dzięki czemu powstaje baba "marmurkowa". Babki mają charakterystyczny kształt karbowanego, ściętego stożka i są wykańczane lukrem lub cukrem pudrem. 

Kolejnym słodkim przysmakiem, który można spotkać na wielkanocnych stołach w Polsce są serniki. Nie kojarzą się z Wielkanocą tak bardzo jak mazurki i babki, ale są dość popularne także w okresie świąt Wielkanocnych. Sernik to ciasto lub deser, którego głównym składnikiem jest biały ser. Występuje wiele rodzajów serników - serniki pieczone, gotowane, a także tzw. serniki na zimno, które przygotowuje się z użyciem żelatyny. Wszystkie rodzaje serników można wzbogacać różnego rodzaju bakaliami, czekoladą i serwować w towarzystwie owoców, a nawet lodów. 

Więcej o: