Wielkanoc 2019. Tradycyjne dania Wielkanocne, które powinny znaleźć się na świątecznym stole

Tradycyjne dania Wielkanocne. Według ankiety przeprowadzonej przez RMF FM większość Polaków na Wielkanoc przygotowuje tradycyjne dania. Najbardziej popularną świąteczną potrawą jest żurek.

Radio opublikowało sondaż przeprowadzony przez Instytut Badań Opinii RMF dotyczący kulinarnych wyborów Polaków na święta wielkanocne. Trzema najpopularniejszymi potrawami wielkanocnymi są: żurek, jajka i kiełbasa. 

Co Polacy jedzą w Wielkanoc? Tradycyjne potrawy Wielkanocne najbardziej popularnymi daniami na wielkanocnym stole

Najwięcej ankietowanych chce, by na świątecznym stole pojawił się żurek - taką odpowiedź dało 33 procent badanych. Na drugim miejscu wybierane są jajka (24 procent) oraz kiełbasa (23 procent). Na pozostałych miejscach znalazły się: barszcz biały, sałatka warzywna, chrzan, bigos i kaczka. Z ciast wielkanocnych Polacy wybierają najczęściej: sernik, babkę wielkanocną, mazurka, makowca i jabłecznik. Na szóstym miejscu znalazła się święconka, w której tradycyjnie znajdują się chleb, jajka, ciasto, kiełbasa, chrzan, sól i pieprz. 

Najbardziej popularne na Wielkanoc dania to potrawy z dodatkiem jajek. Na świątecznych stołach królują w tym czasie jajka faszerowane, pasty jajeczne oraz sałatki z dodatkiem jajek. W wielkanocną niedzielę kończy się także trwający 40 dni post, którego powinni przestrzegać wszyscy dorośli katolicy. W tym czasie musieli oni wystrzegać się potraw mięsnych oraz słodyczy. Nic dziwnego, że na stole wielkanocnym pojawiają się: schab pieczony, biała kiełbasa, roladki drobiowe i pasztety. Zakończenie postu warto też uczcić słodyczami. Poza wymienionymi wyżej ciastami Polacy święta wielkanocne celebrują jedząc paschę, piernik, tort, keks, ciasta drożdżowe, orzechowce, karpatki oraz miodowniki. 

Więcej o: