Potrawy wielkanocne. Jakie dania powinny pojawić się na wielkanocnym stole?

Wielkanocne potrawy smakują doskonale m.in. dlatego, że spożywamy je po długim okresie postu. Jakie dania są typowe dla Wielkanocy? W każdym domu wielkanocne menu wygląda nieco inaczej, ale jest kilka klasyków, które pojawiają się na większości wielkanocnych stołów.

Wielkanocne śniadanie następuje już po poświęceniu pokarmu w Wielką Sobotę. Tradycja wymaga, abyśmy zjedli całą święconkę, czyli to, co umieściliśmy w wielkanocnym koszyczku. Jakie rzeczy się tam z znajdują? Przede wszystkim jajka, chleb, wędlina, chrzan, pieprz i sól.  Wspomniane już jajka grają w czasie świąt wielkanocnych pierwsze skrzypce, ponieważ są symbolem nowego życia. Możemy je przyrządzać na przeróżne sposoby. To, jak to zrobimy, zależy od naszych osobistych preferencji, jednak najczęściej na polskich stołach spotyka się jajka gotowane na twardo, podawane w majonezie, sosie chrzanowym, lub tatarskim, jaja faszerowane, a także jaja zapiekane, np. w drożdżowych bułkach lub kulebiakach. 

Potrawy wielkanocne. Jakie dania muszą się pojawić na wielkanocnym stole?

Poza jajkami na wielkanocnym stole często pojawiają się zupy. W zależności od tego, w jakim regionie mieszka lub skąd pochodzi osoba przygotowująca wielkanocny posiłek, może to być żurek, zupa chrzanowa lub barszcz biały. 

Wielu Polakom wielkanocny stół kojarzy się także z mięsem i wędlinami, wśród których królują m.in. białe kiełbasy, szynki, boczek, a także pasztety. Wielkanoc to także czas, w którym jemy dużo różnego rodzaju potraw wielkanocnych w formie przystawek, takich jak sałatka jarzynowa, śledzie w śmietanie czy różnego rodzaju pasty i mięsne galaretki, które często doprawiamy chrzanem i rzeżuchą.

Wielkanocny stół nie byłby jednak kompletny bez typowych dla tego okresu wypieków. Typowymi ciastami, które jemy na Wielkanoc są mazurki oraz drożdżowe i piaskowe baby. Na wielu stołach pojawiają się także wypieki w kształcie baranka. 

Więcej o: