W Centrum Nauki Kopernik mięso kurczaka wyhodowano... na liściach szpinaku. Dania spróbował dyrektor CNK

W Centrum Nauki Kopernik wyhodowano na liściach szpinaku mięso kurczaka. Autor eksperymentu Stanisław Łoboziak tłumaczy PAP, jak można uzyskiwać mięso bez cierpienia zwierząt. A dyrektor CNK Robert Firmhofer zaznacza, że w przyszłości, by wyżywić ludzkość, musimy poszukiwać nowatorskich metod żywienia.

W czwartek dyrektor warszawskiego Centrum Nauki Kopernik Robert Firmhofer inaugurując festiwal "Przemiany", skosztował unikalnego w skali Europy dania - był to liść szpinaku, na którym - w laboratorium CNK - wyhodowano komórki kurczaka.

Stanisław Łoboziak z CNK, który opracował ten unikalny roślinno-zwierzęcy przysmak, opisuje, jaki smak ma ta potrawa. - Konsystencją przypomina wodorosty, ma lekko słonawy posmak. Nie czuć w nim szpinaku, ale też nie smakuje jak kurczak. Jest to więc zupełnie nowy smak - opowiada.

Tłumaczy, że do przygotowania wykorzystano celulozowy szkielet z liścia szpinaku, na którym umieszczono komórki mięśniowe kurczaka. - Do jednego liścia wrzucaliśmy około 2 mln komórek. To bardzo dużo - mówi. Dodaje jednak, że zapewne nie wszystkie z nich się na liściu zagnieździły.

- Czas hodowli takiego liścia to około trzech tygodni, czyli szybciej niż hodowla kurczaka - informuje.

Uzyskiwanie mięsa bez cierpienia zwierząt

Łoboziak tłumaczy, że aby hodować mięso w laboratorium, nie jest konieczny ubój zwierzęcia, z którego pobrało się komórki. Zdaniem badacza do takiego eksperymentu wystarczy bowiem pobrać od żywego zwierzęcia próbkę komórek wielkości np. główki szpilki lub czubka ołówka.

Przygotowując mięso hodowane komórkowo Centrum Nauki Kopernik pokazuje więc, że w przyszłości możliwe będzie uzyskiwanie mięsa bez cierpienia zwierząt.

Wyhodowane w polskim laboratorium "mięsne liście" można oglądać w CNK do 6 października w ramach Festiwalu Przemiany. Łoboziak zaznacza jednak, że goście Kopernika nie są tą potrawą częstowani. W Polsce nie ma bowiem dotąd przepisów, które regulowałyby możliwość podawania takich potraw ludziom.

Nowatorskie metody żywienia

Dyrektor Centrum Nauki Kopernik Robert Firmhofer wyjaśnia, że tegoroczna edycja festiwalu "Przemiany" koncentruje się wokół tematu przyszłości jedzenia. - Jedzenie wiąże się z problemami zmian klimatu, utraty bioróżnorodności, z kwestiami, które dotyczą naszego zdrowia. Za 15-20 lat będzie nam bardzo, bardzo trudno wyżywić wszystkich ludzi, którzy prawdopodobnie będą żyli na Ziemi. Musimy poszukiwać innych nowatorskich metod żywienia, co wymaga nie tylko zrozumienia obecnych osiągnięć biotechnologii, ale także przełamania mitów, przesądów i postaw - komentuje Robert Firmhofer. 

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Więcej o:
Komentarze (22)
W Centrum Nauki Kopernik mięso kurczaka wyhodowano... na liściach szpinaku. Dania spróbował dyrektor CNK
Zaloguj się
  • aa1000

    Oceniono 7 razy 7

    Pomyśleć, ile by można było zrobić w nauce i technologii za pieniądze wytransferowane na dyrektora , kolekcję obrazów czy coroczną kontrybucją na rzecz wielebnych.

  • marek_k62

    Oceniono 5 razy 5

    Jaki jest bilans wodny takiej hodowli? Jeśli lepszy niż w "produkcji" mięsa tradycyjnie to warto próbować dalej ..

  • myslenienieboli2018

    Oceniono 6 razy 4

    :) nareszcie:)

  • timtimtim

    Oceniono 4 razy 2

    Nareszcie dobre wiadomości! Cieszę się, że ludzie starają się ograniczyć cierpienie w świecie.

  • Szymon Głowacki

    Oceniono 1 raz 1

    A czy można wyprodukować kurczaka bez mięsa? Skoro można mięso bez kurczaka...

  • face42

    Oceniono 1 raz 1

    Gotowe danie?;)

  • salcesonowyskrytozerca1

    Oceniono 5 razy 1

    No i super. Mięso będzie można hodować w mieszkaniu ;)

  • arnoldbuzdygan

    0

    A jakie koszty takiej hodowli w przeliczeniu na kilogram masy?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX