Wybory w Warszawie, ankieta dla kandydatów na prezydenta. Oto odpowiedzi Jakuba Stefaniaka

Kandydatom na prezydenta Warszawy przedstawiliśmy listę dziesięciu pytań dotyczących kwestii, które naszym zdaniem są istotne dla wielu mieszkańców stolicy. Poprosiliśmy ich o ustosunkowanie się do tych tematów. Zobacz odpowiedzi Jakuba Stefaniaka.

Wybory samorządowe 2018 odbędą się już 21 października. Jaki plan na Warszawę mają kandydaci w wyborach na prezydenta stolicy? O to zapytaliśmy ich w specjalnie przygotowanej przez nas ankiecie. Poniżej prezentujemy odpowiedzi Jakuba Stefaniaka - kandydata PSL na prezydenta Warszawy.

PYTANIE 1. Czy trasy maratonów biegowych powinny być wyznaczane przez centrum miasta?

Odpowiedź: Raczej tak
Uzasadnienie: Biegi odbywają się kilka razy do roku, trwają zazwyczaj kilka godzin. Warunki: trasa biegu musi być skupiona, nie rozrzucona po dzielnicach, tak by utrudnienia dla kierowców były najmniej dotkliwe, biegi tylko w weekendy – ruch jest mniejszy. Biegi powinny być organizowane tak, by był też jak najlepszy dostęp do pomocy medycznej, a trasy najmniej „kontuzjogenne”.

PYTANIE 2. Czy ruch samochodowy w Warszawie powinien zostać ograniczony? Jeśli tak – w jaki sposób?

Odpowiedź: Raczej  tak
Uzasadnienie: Tylko metodą zachęt, mój postulat to bezpłatna komunikacja miejska dla osób płacących w Warszawie podatki. Uważam, że rodzice, którzy dowożą swoje dzieci do szkół i przedszkoli, powinni być bardziej uprzywilejowani. Proponuję możliwość korzystania z buspasa dla rodzin 3+ w godzinach dojazdu do szkoły.

PYTANIE 3. Czy najbliższe otoczenie Pałacu Kultury i Nauki powinno się zmienić?  Jeśli tak – jak?

Odpowiedź: Tak
Uzasadnienie: więcej zieleni, kurtyny antysmogowe na wieżycach, teren wokół PKiN powinien być „uporządkowany” krajobrazowo. Koncepcja wpisania gmachu w założenie ogrodów wokół niego.

PYTANIE 4. Czy strefy wyłączone z zakazu spożywania alkoholu w miejscach publicznych powinny się zmienić? Jeśli tak – jak?

Odpowiedź: Nie
Uzasadnienie: Bary i restauracje to wystarczające miejsce do spożywania alkoholu.

PYTANIE 5. Czy część warszawskich ulic powinna zostać zwężona kosztem ścieżek rowerowych i szerszych chodników?

Odpowiedź: Raczej nie
Uzasadnienie: To oczywiście zależy od miejsca. W Śródmieściu ulice są i tak wąskie, jeśli zachęcimy warszawiaków, by przesiadali się do komunikacji miejskiej, to ruch się zmniejszy. Wtedy rowerzyści będą mogli spokojnie i bezpiecznie korzystać z jezdni. A jeśli będzie tam musiała przejechać karetka czy straż, nie będzie problemu.

PYTANIE 6. Czy handel uliczny powinien zostać ograniczony?

Odpowiedź: Nie
Uzasadnienie: To wygodna forma szybkich zakupów. W Warszawie jest ponad 300 000 seniorów, to dla nich najwygodniejsza forma. Zastanowiłbym się nad uporządkowaniem tego rodzaju handlu, ale nie likwidacją. Chciałbym, by w każdej dzielnicy powstał Miejski Zielony Targ – z ekologiczną żywnością w dobrych cenach.

PYTANIE 7. Czy miasto powinno kontynuować dofinansowywanie programu in vitro?

Odpowiedź: Tak
Uzasadnienie: Ograniczenie programu in vitro przez rządzących ukarało uboższych mieszkańców Warszawy, zamożni mogą z niego komercyjnie korzystać. Nie ma obowiązku korzystania z programu, ale uważam, że w tej sprawie rząd nie może decydować za obywateli.

PYTANIE 8. Czy w Warszawie powinno być więcej wielkich galerii handlowych?

Odpowiedź: Raczej nie
Uzasadnienie: Warszawa nie powinna być kojarzona z miastem hipermarketów, chociaż oczywiście ostatnie słowo powinno należeć do mieszkańców dzielnic. Tam, gdzie galerii nie ma, powinna powstać, jestem zaś przeciwnikiem budowania ich na siłę.

PYTANIE 9. Czy Warszawa potrzebuje nowych mostów? Jeśli tak - ilu?

Odpowiedź: Tak, dwóch
Uzasadnienie: Na północy i południu, chociaż większym wyzwaniem jest „odkorkowanie” ruchu na już istniejących.

PYTANIE 10. Czy w Warszawie powinno się wygospodarować więcej zieleni kosztem miejsc parkingowych?

Odpowiedź: Raczej nie
Uzasadnienie: Mieszkańcy narzekają na brak miejsc parkingowych. Powinniśmy iść raczej w stronę tego, by deweloper stawiający inwestycję na danym terenie musiał obligatoryjnie (procentowo) jakąś jego część przeznaczyć na teren zielony. Miasto powinno też dofinansować ogródki działkowe – tak by stały się miejscem rekreacji dla mieszkańców. Powinno też promować zielone projekty (dotyczące zieleni miejskiej) w budżecie partycypacyjnym. To wszystko zawiera mój program Zielone płuca Warszawy.

Więcej o:
Komentarze (2)
Wybory w Warszawie, ankieta dla kandydatów na prezydenta. Oto odpowiedzi Jakuba Stefaniaka
Zaloguj się
  • siwywaldi

    Oceniono 1 raz 1

    Szkoda czytać i komentować. Gość i tak dostanie dwa, góra trzy procent głosów

  • polakadam

    Oceniono 3 razy -1

    Czy Warszawiacy powinni być piękni i bogaci?
    Raczej tak bo zdrowy suweren jest w stanie więcej zrobić dla swojej małej ojczyzny. Ble ble ble.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX