Greenpeace namawia do rezygnacji z mięsa na kilka dni. "Nawet jeden raz w tygodniu robi różnicę"

Od poniedziałku 17 czerwca do niedzieli 23 czerwca na całym świecie trwa Tydzień Bez Mięsa. Organizacja Greenpeace zachęca z tej okazji, by pochwalić się w mediach społecznościowych rezygnacją z mięsnych posiłków. Ekolodzy podkreślają, że zmiana przyzwyczajeń w odżywianiu może korzystnie wpłynąć na środowisko.

Badania nie pozostawiają wątpliwości - Polacy coraz częściej decydują się na produkty roślinne. Z analizy RoślinnieJemy wynika, że niemal 100 proc. osób w wieku od 18 do 25 lat przez ostatni rok jadło więcej takich produktów w porównaniu do poprzedniego roku. Ponad połowa Polaków deklaruje, że jest gotowa zwiększyć w diecie liczbę produktów roślinnych kosztem mięsnych.

Za zmianą nawyków żywieniowych przemawiają statystyki - szacuje się, że spożywanie codziennie 50 g przetworzonego mięsa może zwiększyć ryzyko nowotworu jelita grubego o 18 proc. Z innych analiz wynika, że czerwone, przetworzone mięso może przyczynić się do wystąpienia m.in. raka żołądka lub raka trzustki.

Produkcja mięsa jest też groźna dla środowiska - wiąże się z emisją gazów cieplarnianych i wycinką drzew.

Tydzień Bez Mięsa dla zdrowia i środowiska

Od 17 do 23 czerwca trwa międzynarodowy Tydzień Bez Mięsa, który ma zachęcać do tego, by chociaż na kilka dni zrezygnować z mięsnych produktów. W akcję zaangażowana jest organizacja Greenpeace Polska, która zachęca do promowania roślinnej diety w mediach społecznościowych.

Zasady inicjatywy organizowanej przez Greenpeace są bardzo proste:

KROK 1. Złóż zobowiązanie, że nie będziesz jeść mięsa przez dzień, kilka dni, tydzień albo dłużej zaczynając od 17 czerwca.

KROK 2. Znajdź jeden konkretny powód, dla którego ograniczasz spożycie mięsa, np. walka o lepszy klimat, o lasy, o zdrowie, o czystsze środowisko, o dziką przyrodę.

Zrób zdjęcie albo nakręć 15-sekundowe wideo na telefonie, w którym przedstawisz się, powiesz, jak długo i dlaczego nie jesz/nie będziesz jeść mięsa. Rzuć wyzwanie innym - znajomym, bratu, cioci czy koleżance z pracy. Jeśli nie chcesz robić tego sam/a - stwórz foto/wideo razem ze znajomymi.

KROK 3. Foto/wideo opublikuj 17 czerwca z hasztagiem #LessMeatMoreVeg i #PoProstuMniej. Jeśli nie chcesz nagrywać filmu, możesz opublikować jedno zdjęcie na Instagramie. Jeśli oznaczysz wideo tagiem @greenpeace, organizacja Greenpeace prześle najlepsze filmy do setek tysięcy swoich obserwatorów. Wideo można opublikować również na Facebooku lub innych kanałach.

- Ta akcja, jak i inne nasze działania, koncentruje się nie tylko na tym, by zjadać mniej mięsa, ale również tego mięsa mniej produkować. Jeśli chcemy ratować nasze zdrowie, klimat i planetę, musimy ograniczyć produkcję mięsa o 50 proc. do 2050 roku - mówi w rozmowie z Gazeta.pl Dominika Sokołowska z Greenpeace Polska.

- My, jako konsumenci, wpływamy na to, jak może wyglądać rynek. Widać to już na sklepowych półkach, na których pojawia się coraz więcej roślinnych zamienników. Wiele firm, które dotychczas specjalizowały się w produkcji mięsnej, zaczyna wypuszczać na rynek produkty roślinne - dodaje.

Rolnictwo ekologiczne nie szkodzi ani środowisku, ani rolnikom, ani konsumentom. Jeśli bliska jest ci ta idea, możesz wesprzeć Greenpeace, które w Polsce prowadzi szereg działań w tym zakresie. Nawet niewielka wpłata wzmacnia skuteczność organizacji. Możesz jej dokonać pod tym linkiem >>

Więcej o:
Komentarze (290)
Greenpeace namawia do rezygnacji z mięsa na kilka dni. "Nawet jeden raz w tygodniu robi różnicę"
Zaloguj się
  • magton

    0

    Mam takie pytanie czy bardziej ekologiczny jest np stary 30to letni Mercedes W124 z przebiegiem 2mln km czy nowa Toyota hybrydowa? Otóż to stare auto spala podobna ilość paliwa i wytrzymuje 30 lat a nowe wynalazki może i mniej emitują trujących substancji ale wytrzymują max 10 lat i trzeba zużyć nieporównywalnie więcej energii do wyprodukowania tego, przy czym później jest problem z utylizacją akumulatorów. Tak samo jest z jedzeniem mięsa bo ono samo w sobie nie szkodzi ludziom problem polega na tym w jaki sposób było wyprodukowane

  • bialoskory

    Oceniono 2 razy 2

    przeczytalem troche komentarzy. potwierdzilo sie: temat nadmiernej produkcji miesa i jego wplyw na srodowisko (gazy cieplarniane, wycinka lasow na olbrzymia skale etc) zbyt trudny dla forumowiczow gazety. Moze dlatego ze to kolejny temat ktory jest kalkowany z europy i ameryki, mam wrazenie dla dla Polaka to sa sprawy troche obce kulturowo.

    ps. arnold schwarzenegger prowadzi te kampanie (zmniejszenia konsumpcji miesa) od ladnych kilku lat, nie tylko GP

  • stagrz20

    Oceniono 1 raz -1

    Nowa Europa jest coraz głupsza.

  • tomekmarian

    0

    Ten cały świat jest teraz chory, od kiedy to mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego podejrzewam że 90% czytających artykuł nie zna smaku krowiego mleka tylko to przetworzone świeże z butelki z terminem 7-10 dni (od zawsze świeże mleko starczało na 2 max 3 dni a z tego co zostało babcia robiła zsiadłe mleko albo śmietane) albo co gorsza UHT termin ważności około 9miesięcy a wspólnego to ma tyle z mlekiem co parówka z kiełbasą albo kaszanką ze świeżo ubitej świni... (bo ta ze sklepu to dalej droższa parówka) Czasy się zmieniają, życie...

  • ian Koski

    Oceniono 2 razy 0

    Chodź Jasiu zobacz tak wygląda kiełbasa wyborcza jak na zdjęciu, a po wyborach prezes wymyśli ją w aerozolu przy bezpośredniej i i nieodzownej pomocy Pinokia

  • vito14

    Oceniono 3 razy 1

    Bzdurne akcje które nie wiadomo co mają na celu. To nie zwierzęca produkcja jest najbardziej szkodliwa dla środowiska w rolnictwie głównie wielkopowierzchniowe monokultury ze stosowanymi na nich nawozami, herbicydami i pestycydami. Ale to i tak nie rolnictwo jest najgorsze dla środowiska ale nasz pęd do rozwoju cywilizacji i wszech obecna chemia, plastik, cały przemysł, górnictwo, motoryzacja. Każdy dziś ma telefon komórkowy do produkcji którego używa się rzadkich metali których wydobycie jest skrajnie szkodliwe dla środowiska. Za dzieciaka kąpaliśmy się raz w tygodniu dziś wszyscy robią to prawie codziennie, ile dziś zużywamy żeli do mycia, szamponów, chloru do toalety, płynów do naczyń, proszków i zmiękczaczy do prania itp. itd. i wszystko to płynie do rzek. To cywilizacja z której korzystamy codziennie zabija środowisko.

  • jaceq

    Oceniono 3 razy 1

    KROK 1
    W niedzielę 16-go uwędziłem sobie boczki, szyneczkę, polędwicę, baleronik i kiełbasy. Dzień wcześniej masarz przyniósł salceson i pasztetową (sam nie umiem zrobić).

    KROK 2
    Po odłożeniu zapasów na tydzień bezmięsny, resztę zamroziłem.

    KROK 3
    Pięknie wyglądające wędliny obfotografowałem i zamieściłem na pejzbuku, tłyterze, instagramie i 3 innych serwisach społecznościowych z hasztagiem #WŁASNEPYSZNE

  • romad2447

    Oceniono 1 raz 1

    George Carlin mial racje, nas nie bedzie a planeta bedzie.

  • kapri

    Oceniono 4 razy 0

    FUCK OFF!!! Sami zryjcie zielenine!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX