GIS: uwaga na mrożone warzywa! Bakteria Listeria monocytogenes zabiła 9 osób w UE

Główny Inspektorat Sanitarny w Polsce wydał ostrzeżenie na temat niebezpiecznej bakterii - Listeria monocytogenes - którą znaleziono w mrożonych warzywach. Do połowy czerwca spowodowała w Europie śmierć 9 osób.

Podejrzane produkty wycofano już ze sprzedaży w pięciu europejskich krajach: w Austrii, Danii, Szwecji, Finlandii oraz Wielkiej Brytanii. Zagrożenie dla życia i zdrowia stanowiły mrożone warzywa, w których mogła znajdować się bakteria Listeria monocytogenes. Jest ona groźna przede wszystkim dla osób starszych, dzieci, kobiet w ciąży oraz osób o obniżonej odporności organizmu.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: w mrożonych warzywach może znajdować się bakteria Listeria monocytogenesGłówny Inspektorat Sanitarny ostrzega: w mrożonych warzywach może znajdować się bakteria Listeria monocytogenes Fot. Tomasz Pietrzyk / Agencja Gazeta

9 ofiar śmiertelnych. GIS przypomina o konieczności gotowania mrożonych warzyw

Według danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, bakteria Listeria monocytogenes do połowy czerwca zabiła w Europie 9 osób. W swoim oświadczeniu Główny Inspektorat Sanitarny przypomniał, że mrożone warzywa należy zawsze przygotowywać zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a więc ugotować je. Dotyczy to także warzyw, które dodajemy do sałatek, dipów czy smoothie. Nieugotowane, mrożone warzywa stanowią zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia osób, które je spożywają.

Parówki z szynki "Simply food" wycofane ze sklepów. GIS znalazł w nich groźne bakterie >>>

Prawdopodobnie bakteria Listeria monocytogenes znajduje się w mrożonej kukurydzyPrawdopodobnie bakteria Listeria monocytogenes znajduje się w mrożonej kukurydzy Fot. Tomasz Stańczak / Agencja Gazeta

Bakteria Listeria monocytogenes atakuje. Czym jest listerioza?

Listerioza to rzadka, ale niebezpieczna choroba, którą wywołuje bakteria Listeria monocytogenes. Jest szczególnie niebezpieczna dla osób osłabionych, dzieci, starców oraz kobiet w ciąży. Osoby, które cierpią z powodu listeriozy obserwują zazwyczaj objawy zbliżone do grypy lub zapalenia dróg moczowych. U osób osłabionych listerioza może wywoływać zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, a u kobiet w ciąży obumarcie płodu oraz poronienia.

Więcej o:
Komentarze (65)
Niebezpieczna bakteria w mrożonych warzywach. 9 ofiar śmiertelnych
Zaloguj się
  • gladys_g

    Oceniono 6 razy 6

    znaleziono w jednym produkcie (i którym), czy w wielu różnych? U jednego producenta, czy u różnych (nazwy)? W sklepach jednej sieci czy różnych (których)?

  • ela-007

    Oceniono 14 razy 6

    @nitajx
    producent jest tu mniej ważny bo w każdych mrożonych warzywach można znaleźć Listerię. Ważne żeby mrożonkę ugotować, usmażyć, udusić. Tak samo z parówkami - nie jedzcie ich na surowo, szczególnie kobiety przy nadziei.

  • nitajx

    Oceniono 11 razy 5

    oczywiście nie podadzą producenta, no bo przecież dobro producenta jest ważniejsze od zdrowia obywateli

  • Oceniono 4 razy 4

    Generalnie warzywa mrozone sa myte, blanszowane i przerobione w odpowiednich warunkach NIE stanowia zagrozenia dla zycia ludzkiego. Przypedak listerii w wegierskiej kukurydzy jest na szczescie przypadkiem odosobnionym i wskazuje przede wszystkim na brak higieny oraz GMP w zakladzie. W prasie europejskiej podaje sie wyraznie nazwe producenta, ktory ma rowniez zaklady produkcyjne w Polsce.

  • laure-sainclair

    Oceniono 10 razy 4

    myślałem, że wszelkie nawet te złe bakterie giną podczas smażenia lub gotowania, a tu się okazuje że jednak nie... dziwne to; no bo przecież nikt nie jadł tych mrożonek na surowo?

  • tomasz.rze

    Oceniono 4 razy 2

    Buraki mają się dobrze.

  • loneman

    Oceniono 3 razy 1

    Kaczynski pewnie zarl te mrozonki i poszlo mu 😃 ..w kolano😉

  • swietyszczur

    Oceniono 1 raz 1

    Australijska TV podala ze produkty pochodza z fabryki na Wegrzech .

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX