Komentarze (145)
Ferma drobiu. Jak traktuje się kurczaki, które trafiają na nasz stół?
Zaloguj się
  • jasta80

    Oceniono 42 razy 26

    czytam te komentarze i jestem w szoku. Nie macie za krzty szacunku dla zwierząt, które w końcu wykorzystuje się, by stały się naszym pożywieniem. Tyle możemy im dać co warunki godne jakiegokolwiek istnienia. Niezadawanie cierpienia zwierzętom, które hoduje się na mięso, to chyba na prawdę nie jest duże wymaganie... jeśli tego nie jesteśmy w stanie spełnić to sami jesteśmy gorsi niż zwierzęta...

  • faktami_w_morde

    Oceniono 20 razy 18

    dyslokacja kręgów szyjnych w celu przerwania rdzenia kręgowego jest prawidłową metodą humanitarnego uśmiercania takich zwierząt. Po przerwaniu rdzenia kręgowego następuje natychmiastowa śmierć i przerwanie przewodnictwa bólowego również. Na pewno jednak nie należy uśmiercać w obecności innych zwierząt które oczekują na śmierć (stres) ani pozostawiać martwych wśród żywych. Największe wątpliwości dotyczą czystości i najważniejsze- wentylacji. Ściółka bardzo pyli, wznieca się pył przy ciągłym przemieszczaniu się takiej liczby ptaków - to jest niedopuszczalne by odpowiedniej wentylacji nie było. Zwyczajnie się takie zwierzta duszą. Kolejny producent do bojkotu jego produktów.

  • wrobelek_elemel

    Oceniono 37 razy 17

    Jak byście tyle mięcha nie w3,14erdalali to by było mniej takich zjawisk.

  • patriot.wr

    Oceniono 24 razy 12

    Pomyśleć, ze są tacy debile, którzy myślą, że kurczaki rosną od razu w opakowanych tackach!

  • m.a.l.a_syrenka

    Oceniono 9 razy 5

    Szybciej, więcej, taniej... kto to kupuje? Pan, pani... a dlaczego? Bo taniej.

  • Ania Pirowicz

    Oceniono 6 razy 4

    Wyprodukować mięso z miłością???? To się chyba tylko w jakimś chorym umyśle mogło zrodzić!

  • stereotyp76

    Oceniono 5 razy 3

    No tak, bo zarzynane w sposób koszerny krowy, owce i drób nie cierpią przecież wcale.

  • cob22

    Oceniono 13 razy 3

    Po pierwsze nie do Oswiecimia tylko do Auschwitz.
    Po drugie jest to swinstwo bez granic ale porownywanie z obozami zaglady sa idiotyzmem.

  • zomzom

    Oceniono 9 razy 3

    Ja bym chętnie kupowała mięso pochodzące z humanitarnych warunków, ale po prostu mnie nie stać by płacić 50zł za tuszkę kurczaka. Dlatego jedzenie mięsa ograniczam dość mocno, ale np. kotu czy psu się nie ograniczy.

  • cztery0000ziobra

    Oceniono 6 razy 2

    Niestety, na kali smrodu kura zajmuje niechlubne drugie miejsce po skunksie...

  • cztery0000ziobra

    Oceniono 6 razy 2

    Na skali smrodu kura zajmuje niechlubne drugie miejsce po skunksie.

  • karinawojtek

    Oceniono 6 razy 2

    NIE MA TO JAK REKLAMA SEPHORA PRZED TYM FILMEM. GRATULACJE SEPHORO!

  • siwywaldi

    Oceniono 16 razy 2

    Ciekawe, KTÓRY z tych "nawiedzeńców" kupuje kurczaki prosto od chłopa?
    Bo przecież kurczak hodowany w warunkach humanitarnych, NIE MOŻE kosztować 10 zł/kg i to już czysty i wypatroszony :-))

  • Oceniono 1 raz 1

    Tak sie dzieje na calym świecie i nikt nie robi z tego szumu a ludzie z otwarte klatki myślą, że zmienią świat.... To jak zawrócić kijem rzekę...Tak jest było i będzie .Musi być produkcja masowa żeby świat miał co jeść.Czy jest to produkcja brojlerów, krów,koni, ślimaków,owiec i innych zwierząt .W produkcji roślinnej jest tak samo.Wiec cóż,mam się rozczulać nad warzywkami świeżo zerwanymi z plantacji ,że może coś czują, może zapłaczą a sam mam głodny chodzić??? Totalny debilizm ,kretynizm .

  • robert.kwi

    Oceniono 3 razy 1

    Ale najgorzej, że myśliwi polują, no po prostu najgorzej ;) A jak wegańska pasza powstaje to tez sa zabijane zwierzeta i to masowo i to bardzo dużo i duzo bardziej cierpią niż te na tej fermie. Obłudy ciąg dalszy....

  • dziadekjam

    Oceniono 5 razy 1

    "Ludzie na fermie nie lubią ani swojej pracy ani kurczaków."
    ==============================================
    A najbardziej nie lubią ludzi...

  • 0

    Nie mówię po polsku, więc użyłem tłumaczenia w Google
    Na początku chciałbym powiedzieć, że mam 10-letnie doświadczenie w hodowli drobiu
    Nie wiem, czy to gospodarstwo było faktem w Polsce
    W końcu
    Ta farma nie stosuje minimalnych warunków bezpieczeństwa biologicznego
    Ten czynnik nie ma najmniejszego doświadczenia w bezpieczeństwie biologicznym ani w odniesieniu do tych warunków, które są pojedynczymi przypadkami
    Choroba Marica może być infekcją matki i ten stan występuje rzadko lub prawie nie występuje w polskich gospodarstwach
    Jeśli pojawi się ten stan, jest to indywidualnie spowodowane niedoborem witaminy E, selenem, witaminą D3 i solami mineralnymi
    Wynika to z braku doświadczenia w nadzorze weterynaryjnym i wiecznej pracy w tym gospodarstwie
    Nie wszystkie przypadki są traktowane z takim okrucieństwem, a egzekucja ma charakter naukowy, a nie wewnątrz farmy, ale w holokauście w miejscu z dala od okien
    Pracownik pracuje na farmie w normalnych ubraniach !!!!
    Ten pracownik nie lubi swojej pracy i dlatego nie lubi swojej pracy
    ............
    Egipt >>>> selim salah shaaban

  • hefajstos1

    Oceniono 4 razy 0

    Powiatowi lekarze weterynarii przymykają oczy na nieprzestrzeganie przepisów i nehumanitarne zachowania w stosunku do zwierząt - czy to na fermach kur, lisów, fretek, czy w hodowli psów,kotów.
    Ci ludzie nie powinni zajmować swoich stanowisk, bo przynoszą wstyd zawodowi weterynarza.

  • mitoogorkach

    0

    Jak tam kurczaczki? Mniami mniami ? hehe... nie zazdroszcze kupowania taniego miesa bo kogos nie stac, wogole nie zazdroszcze jedzenia miesa, nie wystarczy wam potem na lekarza - zastanowcie sie, zanim nie oglosice zbiorki na swoje zdrowie, bo tylko na tyle bedzie was stac.

  • elpollako12

    Oceniono 2 razy 0

    Ale o co chodzi? Tak właśnie wygląda praca na fermach drobiu, trzody chlewnej, bydła itp... Do KFC, McDonalds, BurgerKing to lubimy chodzić, ale sorry - mięso nie rośnie w doniczkach. Takie są koszty przemysłowego chowu zwierząt...

  • wichura

    Oceniono 2 razy 0

    "(...) pisklęta, które poddawane są selekcji: zabijane są te, które (...) mają np. trzy nogi (...)"
    Trzy udka z jednej sztuki i oni się tego pozbywają? Jacyś analfabeci ekonomiczni ;)

  • gelbigel

    Oceniono 2 razy 0

    od pyłu z kurczaków i ściółki ci ludzie wszyscy będą leżeli w szpitalu z chorymi płucami, praktycznie nieuleczalna choroba i spadek wydolności oddechowej, pylica, astma, POChP, czy zapalenie tkanki płucnej a w konsekwenchi trwałe zmiany

  • pies_fafik

    Oceniono 6 razy 0

    Na tym znienawidzonym przez "prawdziwych Polaków" Zachodzie tez się dokonuje eliminacji chorych bądź niepożądanych kurczaków - ale to robi się trochę inaczej.

    Tu przykład maszyny do szybkiego uśmiercania (tam akurat pozbywają się pisklaków płci męskiej):

    h t t p s://www.youtube.com/watch?v=t_u0jxi_v-w

    Szybko, bez niepotrzebnego tłuczenia nieszczęsnymi kurczakami o jakieś barierki, bez stresowania "świadków"... Zabiera się je z hali, przenosi do osobnego pomieszczenia, wrzuca na taśmociąg i sam proces uśmiercania to chwila...

    Da się? Da, tylko trzeba by zainwestować w taką maszynę, a tego Janusze nie zrobią...

  • kot.ktory.kreci.karuzele

    Oceniono 4 razy 0

    Kiedy pracowałem na fermie zarodowej drobiu, to wszystkie świeżo wyklute pisklęta płci męskiej (inny kolor puchu) wrzucało się na żywca do wielkiego foliowego worka, aż się zapełnił. Z każdego wylęgu wychodziło ok. 5 takich worków. Później worki wystawiało się na zewnątrz kurników, żeby sobie spokojnie padły.

  • Piotr Klich

    Oceniono 1 raz -1

    Nie chce mi się czytać, ale domyślam się że chodzi o to w jaki sposób się odbiera życie tej kurze ( bo chyba wiemy że jej żywot tak czy siak się zakonczy) . Zabić i tak trzeba. To jakieś msze żałobne robić na każdej fermie, żebyśmy mieli czyste sumienia. Ja tylko chce zeby było bez antybiotyków i innych brudow. Azjatów reszta świata uważa za tanich roboli, to zwierzęta są do jedzenia.

  • lukki69

    Oceniono 7 razy -1

    dziennikarstwo śledcze......
    buhahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

    ..wiecie ile ginie gryzoni przy uprawie hektara tak modnej wśród wegan soi..?
    ...wiecie jak giną zwierzęta i w kulturze judaistycznej i muzełumańskiej? ..w muzełumanskiej do zwierząt zaliczamy też kobiety a w judaistycznej muzełumanów..

  • ted2424

    Oceniono 1 raz -1

    Aż dziwię się że żadna fundacja jeszcze nie pokazała konta na które można wpłacać
    w celu ratowania tych biednych zwierzątek .

  • Oceniono 3 razy -1

    Czego się ludziska spodziewaliscie! Sami chcieliście mieć taniej i szybcie, także teraz nie wińcie ludzi że tak się dzieje. A najlepiej durni zieloni niech wszystko pozamykają i padlinę zaczniemy importować od Niemca albo przeżyciu się na mech i kamienie. Pogłupueliscie do końca. Popatrzcie na własny talerz czy chcielibyście zapłacić za niego 4 razy więcej a potem przejdźcie do krytyki.

  • wagadudu

    Oceniono 1 raz -1

    Nie wiem czym się bulwersujecie. W odpowiednich rozporządzeniach jest dokładnie opisane jak ma wyglądać mechaniczne rozdrabnianie niechcianych pisklaków zaraz po wykluciu. Żywcem. Teraz się obudziliście???

  • gelbigel

    Oceniono 3 razy -1

    każdy dostał swoją dziłakę, interes się kręci, tak to działa, z miłością
    ukraińcy nadają się do każdej roboty

  • 999s

    Oceniono 5 razy -1

    Dafi pozycjonuje się na znęcaniu się nad zwierzętami. Zapamiętam:)

  • marillion73

    Oceniono 11 razy -1

    Ludzie stali się jak zwierzęta, dlatego takie filmy ich nawet nie szokują (ani te z linków komentujących). Ktoś napisał, że to mieszczuchy są w szoku, bo na wsi zawsze się zabijało. Jakoś na wsi nigdy nie widziałem by dziadek lub ktoś z jego sąsiadów w tak nie ludzki sposób traktował, hodował i zabijał zwierzęta. Nikt ślepej kury nie traktował łbem o mur.

  • zalogujsie00

    Oceniono 7 razy -1

    Ci oburzeni to taka wersja wegetarian, niczym Adrian, że tez lubią sobie skoczyć na twistera w k...c?

  • robert.kwi

    Oceniono 4 razy -2

    po futerkowcach czas na drób, a co potem ekofikoły?

  • baluwolanda

    Oceniono 8 razy -2

    No to smacznego trupożercy nabijający się z wegetarian. Nie zjadłem grama mięsa od 25 lat, bico 49cm, 30 km rowerkiem po lasach robię w niewiele ponad godzinę. Ale wciąż słyszę głosy, że człowiek musi jeść mięso. No to jeszcze raz smacznego.

  • ted2424

    Oceniono 2 razy -2

    Co w tym dziwnego ? zaskoczeni są na pewno Ci co uważali że kurczak wyprodukowany jest
    w fabryce i wyskoczył z wtryskarki . Chyba niedługo mięso duszone będziemy jedli w konspiracji
    bo duszenie źle się może kojarzyć niektórym .Gdzie są granice tego ABSURDU ?

  • starszy-65

    Oceniono 2 razy -2

    Ten opis tzw sprawozdanie jest największym dowodem, że "miłosierdzie Boskie i głupota ludzka nie znają granic" bo dzięki pierwszemu wspólni autorzy artykułu żyją a to drugie to, że w taki sposób opracowali ten temat a reszta według mnie może być milczeniem- mogę się mylić?.

  • zmxncb

    Oceniono 2 razy -2

    Co by nie mówić, to zwierzęta hodowlane, dzięki(?) ludziom osiągnęły ogromny sukces ewolucyjny, niedostępny ich dzikim krewnym. Sukces ten jest jednak okupiony wielkim cierpieniem fizycznym i psychicznym.
    Podobnie pszenica, kukurydza i ryż udomowiły homo sapiens, powodując ogromny wzrost jego populacji okupiony cierpieniami obcymi łowcom i zbieraczom.
    Zresztą, cierpienie swoich dzieci w ogóle nie obchodzi wyrodnej matki - ewolucji. Ważna jest reprodukcja, a zadowolenie z życia nigdy nie było priorytetem.

  • lepiregenre

    Oceniono 2 razy -2

    www.youtube.com/watch?v=I-BHM48Mi3E

  • prawyczerwcowy

    Oceniono 12 razy -2

    Same mieszczuchy, a jak chłop zabija kurę na rosół? Na pniak i ucięcie łba siekierą a świnię obuchem w łeb i nóż w serce. To jest życie, aby żyć trzeba zabijać.

  • nessuno

    Oceniono 14 razy -2

    Czemu nas to dziwi? Wolski rybak, rolnik czy myśliwy, to najgorsze bydło i zwyrodnialcy, tylko zysk się liczy.

  • eldemon

    Oceniono 19 razy -3

    Pamiętajcie hodowcy zwierząt, że tacy konfidenci i donosiciele mogą być wszędzie!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX