Pogoda na niedzielę 20 maja. Na lato jeszcze poczekamy, ale czeka nas idealny dzień na grilla

W niedzielę 20 maja pogoda będzie przyjemna. Będzie słonecznie i ciepło. W niektórych regionach termometry wskażą nawet 24 stopnie. To dobry dzień na wspólne biesiadowanie przy grillu.

W niedzielę w całej Polsce będzie słonecznie. Parasole, które były niezbędne w ostatnich dniach, możemy już odłożyć. Z jednym wyjątkiem - pokropić może w Zakopanem.

Pogoda na niedzielę 20 maja

A jaka będzie temperatura? Najchłodniej ma być na Suwalszczyźnie, gdzie termometry wskażą maksymalnie 19 stopni Celsjusza. Najcieplej będzie na Dolnym Śląsku - nawet do 24 stopni. Wiatr będzie słaby i umiarkowany.

W stolicy termometry wskażą 22 stopnie Celsjusza, w Poznaniu - 23, Gdańsku - 20, Wrocławiu - 24, Krakowie - 22, Zakopanem - 18. 

Dobry czas na grilla

Warunki biometeorologiczne w całym kraju będą korzystne - informuje IMGW. To dobry czas na grilla! Wystarczy przestrzegać kilku zasad, by zrobić to bezpiecznie.

Jak bezpiecznie grillować? Palenisko trzeba postawić na płaskim terenie i rozpalić z dala od drzew i roślinności. Rozpalonego grilla nie powinno się zostawiać bez nadzoru. Ile węgla potrzeba? Wystarczy warstwa gruba na około 5 cm. Jeśli chodzi o rozpałkę - wystarczy minimalna ilość, którą należy dodać przed rozpaleniem ognia. Nigdy nie powinno się używać benzyny! Na koniec grillowania palenisko należy ugasić wodą.

Pogoda będzie sprzyjać grillowaniuPogoda będzie sprzyjać grillowaniu gazeta.pl

Pogoda w nadchodzącym tygodniu

A jaka pogoda czeka nas w kolejnych dniach? W poniedziałek ma być podobnie jak w niedzielę, czyli ciepło, słonecznie i bez deszczu. Burze możliwe od wtorku na południu kraju. Tego dnia może popadać w większości województw. Później na północy ma być już sucho. Deszczowa i burzowa pogoda utrzyma się przez kilka dni na południu Polski - wynika z prognoz IMGW.

Jak grillować, żeby się nie zabić? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów



Więcej o:
Komentarze (4)
Pogoda na niedzielę 20 maja. Dobry dzień na grilla
Zaloguj się
  • plastikpiokio

    Oceniono 4 razy 4

    z tym grilem to macie fisia ---kupa dymu smrodu boli głowa a w nocy sraczka i w pracy kac -gigant.

  • felicjan.dulski

    Oceniono 5 razy 3

    Grillowanie to poważna sprawa.
    Bo można odbębnić byle jak, a można urządzić godnie, jak Polaka lepszego sortu przystało.

    Podpowiadam:
    Grilujemy parówkę do momentu, gdy zacznie pęcznieć i czekamy aż wyda dźwięk "piiiii", a po nim pęknie -"bziuuu!"
    Następnie pękniętą parówkę nabożnie spożywamy i popijamy napojem, obowiązkowo z puszki, którą po opróżnieniu zgniatamy.
    Liturgii stało się zadośc, chwała Jarosławowi i najwyższemu kapłanowi Macierowi!
    Nareszcie możemy otworzyć flaszkę.
    Cuius regio, eius religio.

  • zueoko

    Oceniono 1 raz 1

    Zgrillujcie sobie łby, kiełbasiane Grażki i Janusze.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX