NIK ocenia jedzenie w szpitalach: szkodliwe dla zdrowia. Inspektorzy znaleźli insekty w ziemniakach

Jakość jedzenia w szpitalach nie poprawiła się od 2008 roku - alarmuje NIK. Raport na temat żywienia w szpitalach w latach 2015-2017 informuje, że szpitalne posiłki nie przyśpieszają kuracji pacjentów, a wręcz im szkodzą. Złej jakości, za mało odżywcze i przygotowywane w niewłaściwych warunkach - to główne oskarżenia przeciwko szpitalnej diecie.

Jedzenie w szpitalach nigdy nie cieszyło się dobrą renomą. Jednak ostatnie badania pokazały to, czego nie widać gołym okiem – w posiłkach szpitalnych wyraźnie brakuje składników, które są kluczowe dla zdrowia pacjenta, w tym witaminy E, B1, C i minerałów takich jak wapń, żelazo i magnez. W posiłkach jest za dużo soli i witaminy A, która w nadmiarze może być toksyczna dla wątroby. Niewłaściwa wartość odżywcza posiłków została stwierdzona w każdym szpitalu.

Jedzenie w szpitalach – wątpliwa jakość

NIK skontrolowało dziesięć szpitali prowadzących własną kuchnię i dziesięć korzystających z cateringu. Analizy wykazały, że do przygotowania posiłków stosowano produkty najgorszej jakości. Na talerzach pacjentów notorycznie lądowały wędliny ze śladową ilością mięsa i MOM-em, ryby w konserwach poławiane z zanieczyszczonych rejonów, oraz zamienniki udające prawdziwe masło i ser. To wszystko okraszone konserwantami i wzmacniaczami smaku. W ogólnej diecie szpitalnej stwierdzono zbyt małą ilość warzyw, owoców, przetworów mlecznych i ryb morskich, za to za dużo mięsa czerwonego i wędlin. Wartość kaloryczna jadłospisu często nie była adekwatna do deklaracji szpitala.

Czym grozi jedzenie w szpitalach?

NIK stwierdziło, że jedzenie w szpitalach może powodować niedobory składników odżywczych. Wskazuje też, czym to grozi. Brak odpowiedniej ilości to zaburzenia pracy serca i układu nerwowego. Zbyt mała ilość wapnia prowadzi do schorzeń kośćca, a niedobór żelaza powoduje niedokrwistość i niedotlenienie. Najmniej w posiłkach było witaminy C, która powszechnie znana jest z prozdrowotnego działania. W części szpitali w ogóle nie zatrudniano dietetyka.

Takie jedzenie serwują w szpitalach za granicą. Można tylko pozazdrościć >>>

Skandaliczne warunki

Kontrola NIK wykazała również, że w połowie badanych placówek miejsce przygotowywania posiłków, a także stan naczyń gastronomicznych, nie spełniają podstawowych wymagań w zakresie higieny. W pomieszczeniach panuje nadmierna wilgoć, nie są one odnawiane, ani czyszczone na bieżąco. Ponadto inspektorzy wykryli insekty w dwóch szpitalach – raz w miejscu przyjmowania posiłków, a za drugim razem w kotle warzelnym, gdzie gotowano ziemniaki na obiad.

Więcej o:
Komentarze (17)
Jedzenie w szpitalach. Brak higieny i produkty najgorszej jakości
Zaloguj się
  • Black Swan

    Oceniono 11 razy 7

    bylem mocno zdziwiony gdy w jedynym z warszawskich szpitali dowiedziałem się, że tzw. outsourcinge ( przygotowywanie michy dla pacjentów poza terenem szpitala) jest droższe niż utrzymywanie własnej kuchni i personelu... Byłem przekonany, ze to jednostkowy przypadek wynikający z indolencji zarządzających tym szpitalem ale jak popytałem w innych lecznicach to okazało się, że usługi droższe niż te które ongiś wykonywano własnymi siłami to standard... I dotyczy to nie tylko kuchni ale i personelu sprzątającego... Ten cały outsourcing to w naszym państwie jakaś głęboka patologia jest...

  • Oceniono 5 razy 5

    a na relgie w szkolach idą miliony rocznie MILARD 400 milionów !!!!!!! 2,400 mln!!!!!!!!!!!!!!!!

  • anakonda22

    Oceniono 5 razy 5

    W zeszłym roku wylądowałem na sorze. Potem 2 tyg. na kardiologii. Horror żywieniowy nikt nie chciał wpie... syfu serwowanwgo przez ukraiński katering. Bydgoszcz.

  • real_marek

    Oceniono 4 razy 4

    Pewnie, że to nie hotelowa restauracja, ale dlaczego ma być niezdrowo? Surówki są tańsze niż czerwone mięso, więc nie o koszty idzie. Posiłki podawane w szpitalach to część promocji zdrowia, tam pacjent powinien dostać wzorzec jak ma się zdrowo odżywiać.

  • zarliwy

    Oceniono 4 razy 4

    W lecznicach z których korzystają krwiopijcy ( posły, klechy, rządziciele i reszta przystawek), też tak źle? Tak tylko pytam.

  • rabbi.rozencwajg

    Oceniono 2 razy 0

    żydzi Polakom zgotowali ten los.

  • taroudant

    Oceniono 13 razy -7

    Szpital to nie knajpa, do cholery ! Może jeszcze szpitalne stołówki mają powalczyć o gwiazdki Michelin'a ?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX