Markety w Czechach będą musiały oddawać niesprzedaną żywność. Władze nie przewidziały jednego

Torby foliowe

Torby foliowe (Fot. Waldemar Kompała / AG)

Czeskie supermarkety od początku tego roku muszą przekazywać niesprzedaną żywność potrzebującym. Banki żywności alarmują jednak, że nie będą w stanie przyjąć takiej ilości jedzenia.

Od stycznia sklepy o powierzchni powyżej 400 metrów kwadratowych muszą oddać organizacjom charytatywnym niesprzedaną żywność - podaje czeski portal Idnes.cz. Federacja Banków Żywności twierdzi jednak, że będzie brakowało pieniędzy, osób i miejsca do transportu i przechowywania jedzenia.

W ubiegłym roku banki żywności otrzymały ok. 1,9 tys. ton jedzenia. W 2016 r. było to ok. 1,3 tys. ton. Eksperci szacują, że w 2018 roku wskutek nowych przepisów liczba ta wzrośnie nawet do 10 tys. ton.

Budżet regionalnego oddziału banków żywności wynosi rocznie równowartość ok. 120-160 tys. zł, dlatego muszą one szukać zewnętrznych źródeł finansowania. - Będziemy zmuszeni odmówić przyjęcia niektórych transportów - mówi w rozmowie z Idnes.cz Veronika Lachova z czeskiej Federacji Banków Żywności.

Trwają prace nad senackim projektem

W Polsce również powstają nowe przepisy dotyczące walki z marnowaniem żywności w dużych sklepach. Senacki projekt w tej sprawie czeka na drugie czytanie, które ma odbyć się w najbliższych tygodniach.

Zakłada on, że duże sklepy spożywcze będą musiały zawierać umowy z organizacjami pożytku publicznego w celu przekazania niesprzedanych produktów potrzebującym. Jeśli podmioty odmówią współpracy, nakładana będzie na nie kara liczona od każdego kilograma marnowanej żywności.

- Samo uzyskiwanie żywności, produkcja i nawet niszczenie - to wszystko kosztuje. Nie mówiąc już o stratach energii czy względach środowiskowych. Oczywiście nigdy nie uda się nam osiągnąć sytuacji, gdy ta żywność marnowana nie będzie wcale, ale to zjawisko chcemy radykalnie zmniejszyć - zapowiada senator sprawozdawca projektu Antoni Szymański.

Według senatorów na etapie sklepowym marnuje się rocznie blisko 500 tys. ton żywności.

Banki żywności w Polsce

W naszym kraju działają 32 banki żywności. Rocznie zagospodarowują ok. 100 tys. ton artykułów spożywczych, które trafiają do ok. 1,8 mln osób.

Idea Banków Żywności zrodziła się w latach 60. XX wieku w Stanach Zjednoczonych z potrzeby zagospodarowania nadwyżek wyrobów spożywczych. W Europie pierwsze Banki Żywności powstały w latach 80. Pierwszy Bank Żywności w Polsce utworzono w 1993 roku przy fundacji "Pomoc Społeczna SOS” .

Ta kobieta powiedziała dość marnowaniu żywności. Dzięki niej wielu potrzebujących zje posiłek

Quiz geograficzny. Zarys którego państwa tutaj widzisz?
1/13Na rozgrzewkę - kraj widoczny poniżej to:
Zobacz także
  • Głosowanie nad uchwałą antysmogową Smog we Wrocławiu, 2018-10-24. Sprawdź jakość powietrza w mieście
  • Smog w Szczecinie, 2018-10-24. Sprawdź jakość powietrza w mieście
  • Pogoda na środę: deszcz i silny wiatr. IMGW wydał ostrzeżenia dla całego kraju Pogoda w środę: deszcz, maksymalnie 11 stopni. IMGW ostrzega przed silnym wiatrem
Komentarze (127)
Banki żywności. Markety w Czechach będą musiały oddawać jedzenie
Zaloguj się
  • jozbieszczad

    Oceniono 26 razy -18

    ****W naszym kraju działają 32 banki żywności. Rocznie zagospodarowują ok. 100 tys. ton artykułów spożywczych, które trafiają do ok. 1,8 mln osób.

    Pewnie pan Owsiak się nimi opiekuje i dlatego nic na ich temat nigdy się pisze.

  • tom_aszek

    Oceniono 13 razy -9

    "Markety w Czechach będą musiały oddawać niesprzedaną żywność."

    Czy Marketa to nie jest czeskie imię żeńskie? Mógłby się jakiś czecholog* wypowiedzieć?

    * Nie wiem czy istnieje oddzielne słowo na oznaczenie specjalisty od Czech

  • matylda1001

    Oceniono 24 razy -6

    Pamiętacie tego polskiego piekarza, który niesprzedany chleb oddawał do jadłodajni dla ubogich? Państwo zrujnowało człowieka za dobre serce bo podobno nie było przepisu, ze tak wolno robić. Czy u nas nie mogłoby byc tak, jak w Indiach? (vide - filmik pod artykułem)

  • nino.rota

    Oceniono 15 razy -5

    Policjantka skatowana w sylwestra przez tlum imigrantow pod Paryzem...

  • e-misio

    Oceniono 9 razy -5

    to powinno byc rozwiazane prosciej.. powinien być nakaz, że produkty o upływającym terminie wazności muszą byc wystawiane w marketach do sprzedaży za powiedzmy 10% wartości.. a nie jak teraz z obniżką jakąś rzędy 20% zaledwie..
    nic by nie trzeba było wozić.. przechowywac w bankach żywności itd
    markety oczywiście tego same nie wprowadzą będą biadoliły, że sprzedaż normalnych produktów się zmniejszy - ale przecież od czegos maja logistykę i prognozowanie zakupów takie nadwyżki to powinna byc znikoma ilość

  • marcinmarcin12

    Oceniono 9 razy -5

    Niech zatrudnia lepszych zamawiajacych. W Polsce na przyklad mamy ekonomistow na kasach.

  • maritimer

    Oceniono 3 razy -3

    Przeterminowana Zywnosc.

  • allegropajew

    Oceniono 11 razy -3

    A kiedy wypłacą odszkodowanie temu piekarzowi, co go ukarali za przekazywanie biednym chleba. To chyba najbardziej jaskrawy przykład ZBYDLĘCENIA prawa polskiego, a także jego błędnego stosowania zarówno przez URZĘPIERDZIDASÓW z US, jak i przez Sąd Gospodarczy.

    Gościula

  • dziadekjam

    Oceniono 9 razy -3

    W Czechach:
    W ubiegłym roku banki żywności otrzymały ok. 1,9 tys. ton jedzenia. W 2016 r. było to ok. 1,3 tys. ton. Eksperci szacują, że w 2018 roku wskutek nowych przepisów liczba ta wzrośnie nawet do 10 tys. ton.
    W Polsce:
    W naszym kraju działają 32 banki żywności. Rocznie zagospodarowują ok. 100 tys. ton artykułów spożywczych, które trafiają do ok. 1,8 mln osób.
    =========================================================================
    W Polsce Banki Żywności "łykają" 100 mln kilogramów żywności ( ok.2,8 kg/Polaka), a Czesi mają problem z "łyknięciem" przewidywanych 10 min kilogramów (ok. 1 kg/ Czecha). Albo tam mało potrzebujących, albo w Polsce lepiej "upłynnia" się nadwyżki? :-)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze informacje