Jadalny, trujący czy niejadalny? Sprawdź się, zanim wybierzesz się na grzyby

1 / 22

Na początek coś łatwego. Borowik szlachetny jest:

2 / 22

Upewnimy się, że wiecie. Muchomor czerwony jest:

3 / 22

A muchomor rdzawy?

4 / 22

Czy pieczarka miejska jest grzybem trującym?

5 / 22

A ta piękna piestrzenica kasztanowata, nadaje się do spożycia?

6 / 22

Czy boczniak ostrygowaty jest trujący?

7 / 22

Czy ten grzyb - pieprznik, jest jadalny?

8 / 22

Ten śliczny gołąbek czerwonofioletowy:

9 / 22

A gołąbek jasnożółty?

10 / 22

A znana wszystkim purchawka chropowata?

11 / 22

Maślak zwyczajny jest:

12 / 22

A gąska pieprzna? Jaka jest?

13 / 22

Mamy też gąskę zielonkę:

14 / 22

Opieńka miodowa jest:

15 / 22

Goryczak żółciowy:

16 / 22

Na pewno wiecie, że czubajka kania jest:

17 / 22

A ten dostojny muchomor zielonawy, jest trujący?

18 / 22

Hełmówka jadowita jest grzybem:

19 / 22

Ten ''przystojniak'' to borowik szatański i jest:

20 / 22

A uroczy strzępiak ceglasty?

21 / 22

Koźlarz sosnowy, jak sama nazwa wskazuje, rośnie przy sosnach, a jest:

22 / 22

Na koniec także oczywistość: podgrzybek brunatny jest: