Lubisz indyjską kuchnię? Sprawdź swoją wiedzę na jej temat!

1 / 12

Garam masala to nazwa:

2 / 12

Jedno z najpopularniejszych indyjskich dań, mające zwykle postać aromatycznej potrawki z warzyw, owoców morza, ryb lub mięsa, duszonych w sosie to oczywiście:

3 / 12

Ta przyprawa o łagodnym smaku nadaje potrawom intensywny żółty kolor. Chodzi o:

4 / 12

Co jest niezbędne do przygotowania napoju chłodzącego zwanego lassi?

5 / 12

Laddu to popularne słodycze w postaci niewielkich, żółtawych kulek. Najczęściej przyrządza się je z:

6 / 12

Jak nazywa się klarowane masło, w kuchni indyjskiej powszechnie używane do smażenia?

7 / 12

Czatnej lub ćatni to nazwa:

8 / 12

Indyjski deser z zagęszczonego i zmrożonego mleka z dodatkami to:

9 / 12

Co jest najważniejszym składnikiem gęstej, sycącej zupy zwanej dal?

10 / 12

Smażone w głębokim tłuszczu pierożki, często z farszem warzywnym, podawane jako przekąska noszą nazwę:

11 / 12

Paneer to:

12 / 12

Co jest niezbędne do przygotowania potraw tandoori?