Dieta na koncentrację

Naukowcy udowodnili już dawno że to, co i w jaki sposób jemy wpływa na naszą inteligencję i pracę mózgu,. Okazuje się, że odpowiednia dieta ma również niebagatelny wpływ na koncentrację.
Anna Szczechowiak

To, czy nasz mózg do późnej starości zachowa intelektualną sprawność, zależy od wielu czynników. Zdobywanie przez cały czas nowej wiedzy, czytanie książek, rozwiązywanie krzyżówek sprawia, że nasze komórki mózgowe są cały czas aktywne. Lotność umysłu, brak problemów z koncentracją i zapamiętywaniem zależy od: sposobu w jaki żyjemy (czy jesteśmy zrelaksowani i wypoczęci; jak często i w jak dużym stopniu dopada nas stres), wyeliminowania z naszego jadłospisu kawy, herbaty oraz innych używek i wreszcie od tego, co jemy. Niedobór witamin i właściwych substancji odżywczych może spowodować obniżenie naszej koncentracji oraz spadek zdolności intelektualnych. Pojawić się mogą także kłopoty z pamięcią.

Wiem co jem i się koncentruję

Aby zapobiec i umieć radzić sobie z problemem koncentracji, należy w codziennej diecie przestrzegać kilku podstawowych zasad i dostarczać organizmowi:

- Witaminy A, E i C - chronią osłonę mielinową, która otacza na zewnątrz komórki nerwowe, broniąc je przed działaniem wolnych rodników. Ich brak sprawia, że człowiek staje się nerwowy i nie może się skoncentrować. Witaminy możesz znaleźć w takich produktach jak: zielone warzywa, oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy), oliwa z oliwek, dzika róża, masło roślinne, jajka, szparagi, cebula, pomarańcze, kiwi, czarne i czerwone porzeczki, cytryny, jabłka, papryka, pomidory, dynia, awokado, nasiona słonecznika i orzechy.

- Witaminy z grupy B - witaminę B6 (pirydoksyna), witaminę B3 (inaczej niacyna lub witamina PP), cholinę i inozytol. Aby organizmowi zapewnić dawkę pirydoksyny należy jeść: muesli z owocami z dodatkiem mleka, pieczywo razowe, drożdże, jajka, banany, awokado, zielone warzywa, orzechy, drób, ryby, ziarno soi. Niacyna występuje z kolei w drożdżach, orzeszkach ziemnych, suszonych brzoskwiniach, tuńczyku, migdałach, grzybach, ziarnach soi i w zielonym groszku. Połączenie choliny i inozytolu stanowi składnik lecytyny, która odgrywa ważną rolę w procesach koncentracji i zapamiętywania. Występują w: drożdżach piwnych, rodzynkach, pistacjach, melasie, żółtkach jajek, kaszy jaglanej i owocach cytrusowych.

- Kwas foliowy - bierze udział w produkowaniu serotoniny i noradrenaliny, czyli substancji neurostymulujących. Noradrenalina ma wpływ na dynamikę naszego działania w ciągu dnia, z kolei serotonina działa uspokajająco, a jej niedobór powoduje zmęczenie i roztargnienie. Produkty bogate w kwas foliowy to: sałata, szparagi, soczewica, brokuły, kalafior, mąka z pełnego przemiału, kiełki pszeniczne, szpinak, ziarno soi, żółtko jajek.

- Witamina B12 (kobalamina) - wzmacnia sprawność intelektualną, a jej źródłem są: sardynki w oleju, makrele, drób, mleko i żółtka jajek.

- Makroelementy - pierwiastki biogenne, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmów. Zalicza się do nich: wapń (znajdziemy go w :jajkach, mleku, jogurtach, maślance, kefirze, serach topionych i żółtych); potas (występuje w :ziemniakach, sałacie, jabłkach, bananach, pomarańczach grzybach, mleku); magnez (jego źródłem jest: chleb razowy, fasola, groch, nasiona soi, orzechy, zielone warzywa, ziarna pszenicy i jęczmienia, mleko, ryby); cynk(zawierają go: otręby, grzyby, ryby morskie, zwłaszcza śledzie, zarodki i kiełki ziaren zbóż); żelazo(znajduje się w: ciemnym pieczywie, wątróbce, mięsie, rybach i jajkach); fosfor(źródłem jest: mleko i jego przetwory, mięso, ryby).

Dieta bogata w produkty pełnoziarniste, zielone warzywa liściaste oraz białko przyczynią się do wzrostu poziomu naszej koncentracji. Należy również pamiętać o tym, że zawarta w kawie kofeina owy poziom obniża. Warto też zrezygnować z picia herbaty i napojów gazowanych i zastąpić je dużą ilością wody mineralnej



Planuj, ale z głową

Jak dobrze znosić krytykę

Jak krytykować