Drożdżówki wrócą do szkół. Jest nowe rozporządzenie w sprawie jedzenia w szkołach

Od 1 września 2016 uczniowie w polskich szkołach znów będą mogli kupić drożdżówki i inne produkty uznane przed rokiem za niezdrowe i tuczące. W szkolnych sklepikach i na stołówkach pojawią się także kawa, cukier i sól. Nowe rozporządzenie podpisał właśnie minister zdrowia.
Drożdżówka w szkole? Tak, ale odchudzona

Od 1 września 2016, czyli początku nowego roku szkolnego na sklepikowe lady powrócą m.in. drożdżówki, które rok temu znalazły się na cenzurowanym.

Ale popularne wśród uczniów słodkie bułki powrócą do szkół w nieco zmienionej wersji. Drożdżówki nie mogą być produkowane z ciasta głęboko mrożonego. Panie sklepikarki będą mogły sprzedawać dzieciom pieczywo przygotowane z mąk różnym stopniu oczyszczenia. Ma to na celu promowanie urozmaiconej diety oraz spożycia produktów pełnoziarnistych o wyższej zawartości składników mineralnych, jak i błonnika - czytamy w rozporządzeniu przygotowanym przez Ministerstwo Zdrowia.

Takie pieczywo ma być też bazą do przygotowywania kanapek.

Ryba minimum raz w tygodniu

Według nowego rozporządzenia szkolna stołówka może oferować tylko dwie smażone potrawy w tygodniu. W 250 ml napoju nie może być więcej niż 10 g cukrów. Szkoła ma też oferować każdego dnia co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych. W każdym posiłku muszą znaleźć się warzywa lub owoce oraz co najmniej jedna porcja produktów zbożowych. Co najmniej raz w tygodniu ma być porcja ryby.

Zaś licealistów na pewno ucieszy fakt, że w szkolnych bufetach znów będą mogli napić się kawy.

Zdrowie uczniów w liczbach

W rozporządzeniu określono, że produkty nie będą mogły zawierać więcej niż 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia, a w przypadku produktów mlecznych - nie więcej niż 13,5 g cukru w 100 g/ml produktu. Nie będzie w nich też mogło być więcej niż 10 g tłuszczu na 100 g/ml produktu gotowego do spożycia i 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia, a w przypadku pieczywa półcukierniczego i cukierniczego - maksymalnie 0,45 g sodu/1,2 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia.

Czy cieszysz się z powrotu drożdżówek do szkół?
Więcej o: