Bioinżynieria zwierząt - nowy kierunek studiów

Bioinżynieria zwierząt, to nowy kierunek studiów, który uruchomi Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w roku akademickim 2013/2014.
Kierunek Bioinżynieria zwierząt będzie prowadzony na studiach stacjonarnych I stopnia na Wydziale Nauk o Zwierzętach. Dla kandydatów zarezerwowano 60 miejsc. Absolwenci bioinżynierii zwierząt uzyskają tytuł inżyniera. Studenci tego kierunku będą kształceni w zawodzie bioinżyniera specjalizującego się w bioinżynierii zwierząt. Studia na tym kierunku to nowoczesny program kształcenia, obejmujący najbardziej innowacyjne dziedziny wiedzy i techniki nauczania. Nowy kierunek studiów jest odpowiedzią Wydziału Nauk o Zwierzętach na zapotrzebowanie współczesnej nauki i praktyki w rozwijającej się bardzo intensywnie dziedzinie naukowej, zwłaszcza w kontekście wykorzystania jej osiągnięć w gospodarce.

Z ankiet prowadzonych przez SGGW wynika, że wiedza i kompetencje nabyte podczas studiów łączących teoretyczne podstawy nauk technicznych i przyrodniczych z umiejętnościami warsztatowymi i opanowaniem nowoczesnych technik laboratoryjnych są wysoko cenione przez pracodawców.

W kształcenie na kierunku Bioinżynieria zwierząt zaangażowani są naukowcy o cenionym dorobku w dziedzinie nauk o zwierzętach i medycyny weterynaryjnej, zajmujący się badaniami z zakresu genetyki zwierząt, embriologii, cytologii, immunologii, fizjologii, żywienia, hodowli i biologii zwierząt, ekologii i toksykologii środowiska zwierząt, nanotechnologii i nanobiotechnologii oraz nowoczesnych analitycznych technik instrumentalnych.

Absolwenci będą przygotowani do pracy naukowej i eksperymentalnej. Zdobędą między innymi umiejętności z zakresu nanoinżynierii i inżynierii genetycznej wykorzystywanej do biologicznej inżynierii zwierząt. Zostaną przygotowani do pracy w przedsiębiorstwach projektujących, realizujących i oceniających narzędzia, systemy i technologie wykorzystujące rozwiązania bioinżynierii zwierząt, a w szczególności:

- w przemyśle biotechnologicznym zajmującym się produkcją substancji bioaktywnie czynnych wykorzystywanych w medycynie, farmacji, weterynarii i produkcji zwierzęcej,

- w laboratoriach diagnostycznych i analitycznych powołanych do badania materiału biologicznego i oceny toksyczności środowiska,

- w przemyśle nanobiotechnologicznym,

- w instytucjach stosujących do badań modele zwierzęce,

- oraz w jednostkach naukowo-badawczych, edukacyjnych, kontrolnych i rządowych (polskich i UE).

W roku akademickim 2013/2014 uczelnia przygotowała na 34. kierunkach studiów stacjonarnych i niestacjonarnych I i II stopnia ponad 10 000 miejsc. Spośród szerokiej oferty zróżnicowanych kierunków uczelnia zaproponuje kandydatom oprócz Bioinżynierii zwierząt także kolejny nowy kierunek Gastronomia i hotelarstwo.

Więcej o: