Nanotechnologia w żywności. Producenci wolą to ukrywać

Brytyjski parlament krytykuje producentów żywności, że nie chcą informować o zastosowaniu w swoich produktach nanotechnologii - podaje BBC. Zaleca też stworzenie rejestru takich produktów.
Komisja Nauki i Technologii Izby Lordów, wyższej izby brytyjskiego parlamentu, stworzyła raport nt. zastosowania nanotechnologii w przemyśle spożywczym. Mimo że nie ma żadnych przesłanek, żeby sądzić, iż nanotechnologia może być niebezpieczna dla zdrowia, istnieje "luka informacyjna" na temat ich zastosowania w produktach spożywczych - twierdzi Lord John Richard Krebs, który był sprawodawcą raportu. Sugeruje on wprowadzenie rejestru takich produktów spożywczych.

Krebs zarzuca firmom spożywczym, że nie chcą informować o zastosowaniu nanotechnologii w produkcji. Dodał, że takie zachowanie może podsycić obawy przeciwko zastosowaniu tej technologii. - Mieli już problemy z powodu używania genetycznie modyfikowanej żywności, więc nie chcą nagłaśniać tej sprawy - tłumaczy Krebs.

Sprawa jest o tyle ważna, że gwałtownie rośnie w Wielkiej Brytanii liczba firm spożywczych, które korzystają z nanotechnologii. W ciągu dwóch lat przewiduje się, że ich liczba wzrośnie nawet dziesięciokrotnie.

Zdrowsze i smaczniejsze jedzenie

Nanotechnologia to ogólnie zespół technik, dzięki którym można budować bardzo małe obiekty, nawet na poziomie atomów. W przemyśle spożywczym technologia ta może być używana do poprawiania smaku produktów, czy do redukcji soli i tłuszczu w czasie ich produkcji. Dzięki temu mogą być zdrowsze. Nanotechnologia jest szeroko stosowana np. przy produkcji odzieży i kosmetyków.

Więcej o: