Konina w klopsikach w restauracjach IKEA. Będzie audyt u producenta

11.03.2013 16:33
Klopsiki IKEA

Klopsiki IKEA (Fot.IKEA.pl)

"We wtorek 12 marca planowane jest przeprowadzenie u naszego producenta audytu przez zewnętrzną niezależną firmę audytorską" - czytamy w oświadczeniu przesłanym portalowi Gazeta.pl przez firmę IKEA. Sprawa ma związek z końskim DNA wykrytym w mięsie, z którego robione były klopsiki sprzedawane w sieci.
Pod koniec lutego IKEA wstrzymała w swoich restauracjach w Polsce sprzedaż klopsików wieprzowo-wołowych pochodzących od polskiego dostawcy z Radomia. - Pojawiły się pewne wątpliwości w testach dotyczące zawartości koniny w klopsikach - mówiła portalowi Gazeta.pl Karolina Horoszczak, rzeczniczka IKEA w Polsce.

Firma Quantum - producent klopsików szwedzkich do restauracji IKEA w Polsce - zleciła przeprowadzenie badań na obecność koniny w mięsie. "Badania (...) potwierdziły obecność DNA końskiego w jednej partii towaru - zarówno w produkcie finalnym, jak i surowcu. Surowiec pochodził od jednego z poddostawców, firmy Quantum" - czytamy w oświadczeniu IKEA.

Będzie audyt u producenta

W związku w wykryciem koniny u producenta klopsików przeprowadzony zostanie audyt. "Firma Quantum opracowała i przekazała IKEA plan działań, który w przyszłości zapobiegnie podobnym sytuacjom. Plan ten jest w tej chwili weryfikowany przez IKEA. Ponadto, we wtorek 12 marca planowane jest przeprowadzenie u naszego producenta audytu przez zewnętrzną niezależną firmę audytorską. Dotychczas firma Quantum spełniała wszystkie wymagania jakościowe stawiane przez IKEA" - zapewnia w oświadczeniu IKEA.

Skandal z końskim mięsem dodawanym do wołowiny wybuchł w styczniu w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Później koninę w wyrobach mięsnych, które nie powinny jej zawierać, znaleziono w wielu krajach Unii Europejskiej. Wczoraj odkryto ją także w parówkach w Rosji dostarczonych z Austrii.

Zobacz także
Komentarze (15)
Zaloguj się
  • spluwa-orginal

    Oceniono 36 razy 28

    W tych klopsikach jest tyle miesa ile w produktach Ikei drewna .

  • grzybniazpatatajnia

    Oceniono 6 razy 6

    wszystkie firmy audytorskie są zewnętrzne. wie to każdy kto pracował w firmie która musiała spełniać jakieś normy i okresowo odnawiać certyfikację. ale audytor to też człowiek, boszeeee, ile ja ich widziałem w stanie wskazującym na przedawkowanie w dniu poprzednim, oczywiście wszystko w ramach kolacji sponsorowanej przez firmę audytowaną. następnego dnia, podczas właściwego audytu, audytor miał tylko jedną myśl, napić się czegoś i jak najszybciej wracać do domu. kac był tak potężny że kolesie nie byli w stanie zauważyć nawet najmniejszej nieprawidłowości w firmie.

  • grymas50

    Oceniono 8 razy 4

    "Status firmy Firma zarejestrowana w KRS od 2012-04-02. Firma aktywna"
    No proszę. Niecały rok, a jaka SŁAWNA

  • widz102

    Oceniono 12 razy 2

    Uprzejmie proszę sz. Ikeę o utrzymanie dotychczasowej receptury klopsików kotbullar! Ich słodkawy koński smak mi nadzwyczajnie odpowiada i stanowczo protestuję przeciwko dodawaniu niebezpiecznej wołowiny (priony!) zamiast przepysznej zdrowej koniny! Najwyższa pora, żeby Polacy przetopili durnowate szabelki na lemiesze, a szkodliwe dla ich psychiki konie zastąpili na postumemtach krowami, jako symbolem pracowitości, trzeźwego umysłu i gospodarczej efektywności!

  • morfeusz_1

    Oceniono 2 razy 2

    Audyt pomoże jak umarłemu kadzidło. Czy w ten sposób można odkupić winę.
    Koniu jak to się u mnie na wiosce gada życia to nie przywróci
    Poddostawcy wy też egzorcyzmy jakościowe zamówcie i przygotujcie się na tip top żeby znowu odłamki na was nie poleciały ;)

  • grymas50

    Oceniono 5 razy 1

    a inne wyroby tej SŁYNNEJ, no, jak jej?

  • ulrichvon

    0

    klop-siki. Fajne i smaczne, nie?

  • yyyama

    0

    Raz jadłem tylko w Ikei parę lat temu i do prawdy wierzcie mi ,że żarcie było ohydne.Co do koniny to Polacy raczej brzydzą się tym gatunkiem mięsa i dla tego taki raban.Sama konina jest pewnie zdrowsza i smaczniejsza od wołowiny(dla niektórych ludzi).We Francyji pewnie wykupują teraz masowo klopsiki z Ikei.

  • czarny-cezar2

    0

    a odpieprzcie się od tej koniny! nikt nie proponuje hodować koni na mięso ale jak ktoś chce to powinien mieć możliwość kupienia towaru legalnie i w sposób świadomy. tak samo jak kozy,królika ,baraniny,pytanie czy to będzie się opłacało i będą chętni

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane

Najnowsze informacje