Nowa mięsna afera w Szkocji, zamiast baraniny podawali wołowinę

10.03.2013 17:58
Mięso wołowe

Mięso wołowe (Fot. LANE HICKENBOTTOM REUTERS)

Po głośnym skandalu wywołanym doniesieniami o dodatku koniny w wołowym farszu sprzedawanym w supermarketach szkocka agencja dbająca o standardy żywności ujawniła, że w hinduskich restauracjach w Szkocji na dużą skalę podmienia się baraninę tańszą wołowiną.
Według cytowanego przez BBC bakteriologa Hugh Penningtona jest to potencjalnie jeszcze większy skandal niż obecność koniny w produktach opartych na wołowinie. Prof. Pennington pytany przez BBC nie wyraził zdziwienia doniesieniami o zastępowaniu baraniny wołowiną i powiedział, że był świadom problemu od lat.

Szkocki oddział brytyjskiej agencji dbającej o standardy żywności FSA (Food Standards Authority) zbadał 129 hinduskich restauracji. W 46 przebadanych restauracji wykryto wołowinę w produktach oferowanych jako baranina, z czego w 33 w ogóle nie było baraniny, a w 13 oba rodzaje mięs były wymieszane - donosi szkocki tabloid "Sunday Mail".

"Zjawisko lokalne, ale na większą skalę"

- Nieoficjalne doniesienia sugerowały, że takie praktyki występują od pewnego czasu, dlatego raport FSA nie jest niczym nowym. Sprawa przypomina europejski skandal z koniną w wołowinie. W Europie jeden lub kilku handlarzy oszukiwało konsumentów, a w Szkocji mamy do czynienia ze zjawiskiem lokalnym, ale za to na większą skalę - zaznaczył naukowiec.

Pennington sądzi, że w tej sprawie nie chodzi tylko o wprowadzenie w błąd konsumentów. - Jeśli w kuchniach oszukuje się klientów w sprawie składu jadłospisu, to czy można im ufać w innych kwestiach, np. obchodzenia się z żywnością, higieny i jakości żywienia? - pyta. Jego zdaniem konsumentów należy informować, które restauracje winne są nadużyć, by mogli dokonywać świadomego wyboru.

Zobacz także
Komentarze (43)
Zaloguj się
  • brutalny_cyrkiel

    0

    Ale afera, łał. Dopóki nie podmienią ludzkim mięsem, to naprawdę, nie jest to informacja międzynarodowej wagi.

  • spartacus01

    Oceniono 1 raz 1

    Człowiek nie świnia i wszystko zje;)

  • zelenyles

    Oceniono 1 raz 1

    Za chwilę ludzie wrócą na wieś po rąbankę i wędliny własnej roboty tak jak było za Hitlera i komuny bo te z marketów to czysta TRUCIZNA. TE SPECJALNIE PRZEZNACZONE DLA DZIECI TO TEŻ TAKA SAMA TRUCIZNA TYLKO TROCHĘ DROŻSZA.

  • o.666

    0

    hindusi nie jedza wolowiny wiec serwowanie jej klientom wsrod ktorych z pewnoscia sa hindusi jest przestepstwem religijnym. sprawa jest powazna...

    o/o

  • braass

    Oceniono 1 raz 1

    Setnie sie usmialem. Ciekawe co by kontrole powiedzialy gdyby ktos sprawdzil te polskie kebaby "z baraniny".

  • kot789

    0

    Ciekawe ile ludzi by zostalo zabitych w zamieszkach, gdyby zamiast baraniny byla wieprzowina

  • ebeb1

    Oceniono 1 raz 1

    Jak był baran to, tyrał jak wół, bo zrobili go w konia, Dlatego nie dojdziesz jakie ma mięso.

  • princepinot

    Oceniono 1 raz 1

    Rolnicy i przemysl w koncu zaplaci.
    Pamietam jak austriacy dolewali "borygo" do wina. Winiarstwo Austri upadlo na wiele lat i do dzisiaj jest w zasadzie tylko dzialalnoscia lokalna.
    Oby tylko falszywe donosy nie skupily wszystkiego na Polsce.
    Nie tak dawno Niemcy byli pewni ze sa truci ogorkami z hiszpanii, a okazalo sie ze to ich wlasne "organiczne" fermy truly ich tym czym mozna organicznie nawozic.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze informacje