Nowa mięsna afera w Szkocji, zamiast baraniny podawali wołowinę

10.03.2013 17:58
Mięso wołowe

Mięso wołowe (Fot. LANE HICKENBOTTOM REUTERS)

Po głośnym skandalu wywołanym doniesieniami o dodatku koniny w wołowym farszu sprzedawanym w supermarketach szkocka agencja dbająca o standardy żywności ujawniła, że w hinduskich restauracjach w Szkocji na dużą skalę podmienia się baraninę tańszą wołowiną.
Według cytowanego przez BBC bakteriologa Hugh Penningtona jest to potencjalnie jeszcze większy skandal niż obecność koniny w produktach opartych na wołowinie. Prof. Pennington pytany przez BBC nie wyraził zdziwienia doniesieniami o zastępowaniu baraniny wołowiną i powiedział, że był świadom problemu od lat.

Szkocki oddział brytyjskiej agencji dbającej o standardy żywności FSA (Food Standards Authority) zbadał 129 hinduskich restauracji. W 46 przebadanych restauracji wykryto wołowinę w produktach oferowanych jako baranina, z czego w 33 w ogóle nie było baraniny, a w 13 oba rodzaje mięs były wymieszane - donosi szkocki tabloid "Sunday Mail".

"Zjawisko lokalne, ale na większą skalę"

- Nieoficjalne doniesienia sugerowały, że takie praktyki występują od pewnego czasu, dlatego raport FSA nie jest niczym nowym. Sprawa przypomina europejski skandal z koniną w wołowinie. W Europie jeden lub kilku handlarzy oszukiwało konsumentów, a w Szkocji mamy do czynienia ze zjawiskiem lokalnym, ale za to na większą skalę - zaznaczył naukowiec.

Pennington sądzi, że w tej sprawie nie chodzi tylko o wprowadzenie w błąd konsumentów. - Jeśli w kuchniach oszukuje się klientów w sprawie składu jadłospisu, to czy można im ufać w innych kwestiach, np. obchodzenia się z żywnością, higieny i jakości żywienia? - pyta. Jego zdaniem konsumentów należy informować, które restauracje winne są nadużyć, by mogli dokonywać świadomego wyboru.

Zobacz także
Komentarze (43)
Zaloguj się
  • roney03

    Oceniono 134 razy 132

    No i dobrze juz wszystko jasne. Wystarczy tylko zapamietac co jest pod dana nazwa i mozna bezpiecznie robic zakupy
    Tak wiec:
    - kupujac wolowine dostaniemy konine
    -baranina to wolowina
    -a konina to baranina

    wielbiciele drobiu musza troche poczekac . Juz niedlugo dostana instrukcje co kupic aby miec indyka a co zeby otrzymac kure.
    I po co te awantury skandale i niepotrzebne nerwy?

  • kot_ikkk

    Oceniono 62 razy 50

    "Jego zdaniem konsumentów należy informować, które restauracje winne są nadużyć, by mogli dokonywać świadomego wyboru."
    W POlsce nie do POmyślenia żeby instytucje państwowe które mają chronić obywateli podały nazwy firm które np.:
    - do jedzenia dawały 26 letnie stare mięso ze szwedzkich konserw wojskowych,
    - stosowały sól drogową zamiast soli spożywczej,
    - stosowały praktykę odmładzania zgniłego / spleśniałego / śmierdzącego mięsa ze zwrotów sklepowych,
    - itp. sami wiecie

  • vomitorium1

    Oceniono 45 razy 35

    a w prowincji syczuan (chiny)
    zamiast burka
    podawali mruczusia

  • soner3

    Oceniono 35 razy 33

    A ta wolowina w baraninie to tez z konia czy tym razem autentyczna?
    I pytanie do znawcow - co musze kupic zeby zrobic bitki cielece? Mieso z lamy? bo juz sie pogubilem

  • bed-e45

    Oceniono 35 razy 29

    Z kota robimy kisiel i ciastka.

  • wj_2000

    Oceniono 23 razy 15

    Toż jedzenie wołowiny dla hindusów jest świętokradztwem. Tu już nie chodzi o cenę mięsa, jak z koniną, ale o TABU.
    I zapewne to jest główny problem.

  • vomitorium1

    Oceniono 16 razy 14

    " ...w tej sprawie nie chodzi tylko o wprowadzenie w błąd konsumentów"
    tak jest
    chcieli dobrze
    (dla hindusa
    krowina jest święta)

  • dziadekjam

    Oceniono 11 razy 9

    Miałem takiego znajomego, który pozował na znawcę win. Wiedząc, że ma on "drewniane podniebienie" serwowałem mu sikacze z butek po markowych winach. Miałem setny ubaw kiedy on zachwalał "bukiet" i inne cnoty tego wina.
    Może tu chodzi o to samo?

  • adalberto3

    Oceniono 7 razy 7

    Z informacji wynika, ze tylko swinie maja sie dobrze. Czasami gotuje sobie w wywarze z jarzyn chuda poledwice.
    Unikam przetworzonych fabrycznie mięs.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane

Najnowsze informacje