Końskie DNA w próbkach mięsa z trzech polskich zakładów

27.02.2013 21:43
Kiełbasa

Kiełbasa (Fot. Jędrzej Wojnar / Agencja)

- W próbkach mięsa wołowego z trzech polskich zakładów produkcyjnych wykryto końskie DNA - poinformował w środę wieczorem Główny Inspektorat Weterynarii. Chodzi o zakłady w województwach: mazowieckim, łódzkim i warmińsko-mazurskim.
- Próbki znaleziono w trzech zakładach w województwach: mazowieckim, łódzkim i warmińsko-mazurskim. Na razie nie podajemy nazw tych zakładów, gdyż trwają ustalenia dotyczące źródła pochodzenia tego mięsa - powiedział główny lekarz weterynarii Janusz Związek. Dodał, że takie wyniki uzyskano po przebadaniu 121 próbek mięsa deklarowanego jako wołowe. Natomiast kolejne 80 próbek podlega analizie laboratoryjnej.

Jak zaznaczył Związek, sprawa została zgłoszona do prokuratury. - Najprawdopodobniej w piątek po południu będziemy mieli kolejne wyniki z naszego dochodzenia. Jeśli tak będzie, to ujawnimy źródło pochodzenia dostaw, czyli kto ewentualnie dostarczył to fałszywe mięso - poinformował.

Skandal z końskim mięsem dodawanym do wołowiny wybuchł w styczniu w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Później koninę w wyrobach mięsnych, które nie powinny jej zawierać, znaleziono w wielu krajach europejskich.

Zobacz także
Komentarze (156)
Zaloguj się
  • gggg2013

    0

    taa... znów nikt się nie dowie o kogo chodzi. Po co psuć sprzedaż. Stwierdzenie koniny przecież nie oznacza, że musi być ona trująca, mimo że nie powinna się tam znaleźć...

  • esteta50

    Oceniono 1 raz 1

    Minister reczyl glowa i mówil. ze wszystko jest czyste jak lza. Ale zapomial, ze z zafajdanej glowy i lzy sa zafajdane

  • interpretator26

    0

    ... a podobno w Polsce mamy unikatową technologię genetycznej identyfikacji zwierząt :) - pewnie trzeba będzie badać każdy zakupiony kawałek i produkt pochodzenia zwierzęcego genetycznie testem mtDNAtest-animal :)
    badanieojcostwa.pl/mtdnatest-animal.html

  • eugeniuszmg

    Oceniono 1 raz -1

    I co się takiego stało?Konina jest najlepszym mięsem,konina jest zdrowa.Koń jest czysty,on nie napije się wody brudnej,karmiony jest dobrym obrokiem.No ale ociekająca szynka napompowana odpowiednią cieczą jest smaczniejsza no nie?

  • watchawk

    0

    A nie prosciej byloby sprawdzic gdzie Giertych zakupy robil?

  • 1rolnikzwilkowiecka

    0

    "Końskie DNA w próbkach mięsa z trzech polskich zakładów"

    Nooooo taaakkkkk !!!

    Jo tak czułem, że coś jest na rzeczy !!!
    Trafia to na stoły polskich rządzących a ci podejmują takie decyzje, że "koń by sie uśmiał" !!!!!!!!!
    Jo tak czułem, że coś jest na rzeczy !!!!!!

  • rekin.finansjery

    0

    A dlaczego to nie jest glowna wiadomosc, cala Europa tym zyje!

    Oj Poloki , Poloki, zawsze swiete by chcialy byc.

  • a.k.traper

    0

    Z urywków wiadomości wynika, że jedna z przetwórni sprowadziła mięso z Holandii i je przetworzyła, pytanie: czy to mięso było z domieszką czy też domieszano mieso końskie w Polsce?
    Bo jakby nie patrzył chodzi o fałszowanie dokumentów i żywnosci, czyli za towar niepełnowartosciowy płacono jak za zakontraktowany czyli zysk za oszustwo.
    Nie do przecenienia jest także wiarygodność u klientów którzy być może nie życzą sobie jedzenia końskiego mięsa? Mam kolegę któtry nie zje kury ale zje to co ona nosi w d... czyli jajka:)))

  • 13perun

    Oceniono 1 raz 1

    Biedny Komorowski - znowu będzie musiał coś robić.
    Ledwie ostatnio dawał awans Rasputinowi to teraz będzie musiał zrobić roszadę za Kalembę.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze informacje