Końskie DNA w próbkach mięsa z trzech polskich zakładów

27.02.2013 21:43
Kiełbasa

Kiełbasa (Fot. Jędrzej Wojnar / Agencja)

- W próbkach mięsa wołowego z trzech polskich zakładów produkcyjnych wykryto końskie DNA - poinformował w środę wieczorem Główny Inspektorat Weterynarii. Chodzi o zakłady w województwach: mazowieckim, łódzkim i warmińsko-mazurskim.
- Próbki znaleziono w trzech zakładach w województwach: mazowieckim, łódzkim i warmińsko-mazurskim. Na razie nie podajemy nazw tych zakładów, gdyż trwają ustalenia dotyczące źródła pochodzenia tego mięsa - powiedział główny lekarz weterynarii Janusz Związek. Dodał, że takie wyniki uzyskano po przebadaniu 121 próbek mięsa deklarowanego jako wołowe. Natomiast kolejne 80 próbek podlega analizie laboratoryjnej.

Jak zaznaczył Związek, sprawa została zgłoszona do prokuratury. - Najprawdopodobniej w piątek po południu będziemy mieli kolejne wyniki z naszego dochodzenia. Jeśli tak będzie, to ujawnimy źródło pochodzenia dostaw, czyli kto ewentualnie dostarczył to fałszywe mięso - poinformował.

Skandal z końskim mięsem dodawanym do wołowiny wybuchł w styczniu w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Później koninę w wyrobach mięsnych, które nie powinny jej zawierać, znaleziono w wielu krajach europejskich.

Zobacz także
Komentarze (156)
Zaloguj się
  • kniazwitold

    Oceniono 214 razy 196

    Od nastu lat cała Europa paprze swoje tanie mięsa koniną, żeby miały mniej tłuszczu i lepszy kolor - teraz nagle Europa budzi się w świetle kamer.

    Co robił sanepid, inspekcja handlowa, weterynaria....? To są grupy, które musiały przymykać na to oko i czerpać korzyści latami.

  • lolik52

    Oceniono 214 razy 188

    - Próbki znaleziono w trzech zakładach w województwach: mazowieckim, łódzkim i warmińsko-mazurskim. Na razie nie podajemy nazw tych zakładów, gdyż trwają ustalenia dotyczące źródła pochodzenia tego mięsa - powiedział główny lekarz weterynarii Janusz Związek.

    -panie zwiazek,a co mnie obchodzi co wy tam ustalacie,ja chcę wiedzieć jakich produktów i jakich firm mam unikać bo mam alergię na koninę!
    to skandal! W Europie(nie mylić z Polską) wszyscy podają jakie produkty i jakich firm podpadły i to do ustalenia jak do nich towar trafił a u nas robi się tajemnicę z tego.Co,mamy zeżreć to co oni wyprodukowali i dalej produkują?dlaczego towary nie wycofano ze sprzedaży?
    No qrfa,co robić,gdzie się skarżyć?to sól drogową nam przykazali zjeść,teraz koninę z podejrzanych źródeł1
    ja żądam podania w jakich produktach znaleziono to świństwo!pachnie mi tu grubą łapówką za niepodawanie konkretnych nazw,a bierze ją pan związek bo innej przyczyny utajnienia informacji przed ludźmi nie widzę

  • siwywaldi

    Oceniono 131 razy 113

    Jaja to dopiero będą, jak oprócz końskiego DNA odkryją kocie, szczurze i psie. Bo podobno po wymieszaniu z solą wypadową i przepłukaniu detergentem różnice organoleptyczne się zacierają... :-)

  • 3jw60

    Oceniono 106 razy 90

    Coś mi zaczyna świtać !!! Od kilku lat chodzę tak jakoś dziwnie i tupię, czasem mam chęć podnieść nogę i obsikać drzewo, niekiedy w piwnicy rozglądam się za szczurami a czasem boję się kota. Teraz wszystko jasne pochodna diety.

  • majuufes

    Oceniono 77 razy 67

    Co prawda Kalemba z tą czystoscią łzy chyba jednak nie trafił , ale słowa dotrzymał. Miało byc wyjaśnione , jest wyjaśniane. I bardzo dobrze.
    A jak już znajdą tego mieszacza to za oszustwo powinien dostać taki wyrok ,że sam z własnej woli przejdzie na wegetarianizm , żeby tylko już nic z mięsem nie mieć wspólnego. A budy pozamykać.
    A gdyby jeszcze się okazało ,że wysyłał to mięso na export , to wyrok razy dwa . Za przynoszenie wstydu polskim producentom i paskudzenie cięzkiej pracy uczciwym , na których towar , zagraniczni odbiorcy teraz też będą patrzeć jak na gówn.o .
    Jak się inaczej nie da wychowywać , to zostaje bat. I tak było od dziada pradziada.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze informacje