W. Brytania: Nie tylko koninę, ale także mięso osłów mieszano z wołowiną

17.02.2013 16:02
Osioł

Osioł (Fot. Krzysztof Szatkowski / Agencja Gazeta)

Na jaw wychodzą nowe fakty w związku ze skandalem z "faszerowaniem" wołowiny innym mięsem w Wielkiej Brytanii. Okazało się, że dodawano do niego nie tylko koninę, ale także mięso osłów - donosi tygodnik "Sunday Mirror", powołując się na ustalenia brytyjskiej inspekcji w zakładach przetwórczych w Yorkshire.
Według "Sunday Mirror" inspektorzy agencji FSA (Food Standards Authority) dbającej o standardy żywności wykryli w dwóch

zakładach w pobliżu Yorku w płn. Anglii ośle DNA. Mieszanka trzech mięs - wołowiny, koniny i ośliny - była przeznaczona na eksport jako czysta wołowina.

Ubój osłów jest w W. Brytanii zgodny z prawem, ale oślego mięsa nie ma w handlu detalicznym. Brytyjskie media nie wykluczają, że wiele osłów, które trafiają do ubojni w Anglii, pochodzi z Irlandii, gdzie w okresie poprzedzającym finansowy krach były popularnymi zwierzętami domowymi.

Konina w burgerach. Skandal na Wyspach

Kilka dni temu w burgerach sprzedawanych w sklepach w Irlandii i Wielkiej Brytanii zostały wykryte konina i wieprzowina. W jednym ze zbadanych produktów zawartość końskiego mięsa sięgała aż 29 proc. - poinformowało BBC.

Sieci, w których znaleziono trefny towar, natychmiast wycofały go ze sprzedaży. Próbki mięsa pochodziły z Tesco, Lidla i Aldiego. Także w Niemczech wykryto podejrzane produkty mogące zawierać koninę. Kontrole trwają m.in. w Nadrenii Północnej-Westfalii.

Zobacz także
Komentarze (44)
Zaloguj się
  • olias

    0

    no, to jestem spokojny. to nie mięsko w RP3. u nas osły mają immunitet.

  • czytacz.1

    Oceniono 1 raz -1

    Pewnie teraz Irlandczycy będą twierdzić ze to Grecy sa winni bo na polaków nie udało sie zrzucic winy.

  • framberg

    Oceniono 2 razy 0

    O ja pierdzielę? Skąd oni wzięli oślinę?
    Toż to najdroższe mięso. Pierwotnie salami było kiełbasa robioną z ośliny. Chciałbym coś takiego zjeść by mieć porównanie jak smakowało oryginalne salami i dzisiejsze podróby.

    Nota bene konina we Francji jest ceniona wyżej niż wołowina. Podzielam ten pogląd. To chude, wspaniałe smaku mięso.

  • topiramax

    Oceniono 2 razy 2

    Ośle mięso? Teraz rozumiem skąd takie podejście Brytyjczyków do partnerstwa w Unii....

  • szary212

    Oceniono 4 razy -2

    nie jeść mięsa i już

  • catolicos

    Oceniono 3 razy 1

    Nasi maczali i mieszali w tym palce.

  • dungala

    Oceniono 1 raz 1

    A pisiny tam nie było ci to mordy nawet do maszyny do mielenia mięsa wsadza.

  • leon.bzykacz

    Oceniono 2 razy 2

    Tylko patrzeć jak wykryją padlinę z pewnych małych zwierzątek,
    o skłonnościach samobójczych.
    Tym razem na pewno z Polski

  • kniazwitold

    Oceniono 6 razy 4

    Trochę nie rozumem... Konina, mięso osła - to są gatunki mięs o wiele droższe od wołowiny. Rozumiem, że śladowe ilości tych mięs wykrywalne w badaniach genetycznych mogą się pojawiać z powodu tych samych linii produkcyjnych na przykład...

    Pytanie, kto na tej sztucznie rozdmuchanej aferze skorzysta?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane

Najnowsze informacje