Skandal z koniną. W mięsie wykryto toksyczny dla ludzi środek

14.02.2013 16:45
Laboratorium w Nadrenii Północnej-Westfalii. Badanie mięsa pod podejrzeniach, że jest w nim konina

Laboratorium w Nadrenii Północnej-Westfalii. Badanie mięsa pod podejrzeniach, że jest w nim konina (Fot. INA FASSBENDER REUTERS)

Britain's Food Standards Agency (FSA) poinformowała, że w mięsie ośmiu koni poddanych ubojowi w Wielkiej Brytanii wykryto fenylobutazon, silny i toksyczny lek o działaniu przeciwzapalnym. Część koniny trafiła na francuski rynek i może być szkodliwa dla zdrowia - ostrzega FSA.
30 stycznia FSA, w odpowiedzi na skandal z koniną w burgerach, zarządziła przebadanie mięsa we wszystkich ubojniach w Wielkiej Brytanii. Po sprawdzeniu 206 partii końskiego mięsa, w ośmiu wykryto obecność toksycznego dla ludzi środka, fenylobutazonu. Sześć niebezpiecznych partii koniny trafiło na rynek francuski. Dwie partie, które były jeszcze w ubojni, zostały zutylizowane.

Fenylobutazon to silny lek przeciwzapalny stosowany u koni. Jest wyłączony z łańcucha żywieniowego ludzi.

Skandal z koniną ujrzał światło dzienne 15 stycznia, kiedy podczas rutynowego badania mięsa wołowego w burgerach w Irlandii wykryto dużą domieszkę mięsa końskiego. Burgery zostały natychmiast wycofane ze sprzedaży w sieciach Tesco, Iceland i Lidl.

Za skandalem stoją polskie i włoskie gangi?

Inspektorzy irlandzkiego resortu rolnictwa i policja wszczęli dochodzenie. Dwa irlandzkie zakłady przetwórcze zawiesiły produkcję. Podejrzenie padło na dostawcę z Polski. Polska Inspekcja Weterynaryjna zwróciła się do Irlandczyków o dokumentację, by wyjaśnić sprawę. Testy przeprowadzone w polskich chłodniach nie potwierdziły zarzutów.

Według ekspertów cytowanych przez "Observera" istnieją dowody, że za skandalem z koniną stoją polskie i włoskie gangi. Weterynarze pracujący w rzeźniach mają być zastraszani i zmuszani do wpisania w dokumenty, że sprzedawane mięso to wołowina, choć w rzeczywistości to tańsza wieprzowina lub konina.

Zobacz także
Komentarze (28)
Zaloguj się
  • emigrant-kontratakuje

    0

    Brytyjska telewizja bbc podala ze mieso nie stanowilo zagrozenia a srodki przeciwzapalne i przeciwbolowe ktore odlozyly sie w ich miesie nie byly zagrozeniem dla ludzi, ale w gazeta.pl nabraly toksycznosci i staly sie grozne :)

  • syd2011

    0

    Ludzie jednak sa naiwni. Przeciez dobrej zywnosci w sklepie nie kupi sie za grosze. Wszystko co normalne, kosztuje normalnie, a tanie gowno niestety zawsze bedzie gownem, tego nawet pies nie zje. Suma sumarum, i tak na koncu zaplacimy drozej, bo lekarstwa i leczenie kosztuje. Jak ja zawsze mowie, tanio kupujesz, placisz drozej.

  • dziad111

    0

    "Skandal z koniną ujrzał światło dzienne 15 stycznia, kiedy podczas rutynowego badania mięsa wołowego w burgerach w Irlandii wykryto dużą domieszkę mięsa końskiego."

    To jest właśnie to czego brakuje w Polsce. W innych państwach działają służby które przeprowadzają rutynowe kontrole żywności. U nas o tym, że z jedzeniem jest coś nie tak dowiadujemy się gdy przypadkiem jakiś dziennikarz przeprowadzi śledztwo

  • narwik

    0

    Gdzie podziały się te irlandzkie bezdomnego koniki, które wyciskały parę lat temu łzy w całej Europie? No gdzie?

  • funkenschlag

    0

    Najlepiej nie jeść mięsa: człowiek zdrowy i zwierzaki szczęśliwe. :P

  • dyzurnydebil

    Oceniono 4 razy 0

    fenylobutazon -to pospolity lek przeciwzapalny z grupy NLPZ tak jak i ibuprom
    ilosc fenylobutazonu w miesniach nie stanowi zadnego zagrozania dla konsumenta .
    w miesniach mozna wykryc wiele zwiazkow chemicznych"
    NIKT PRZECIEZ NIE DOSYPAL FENYLOBUTAZONU DO MIESA PO SMIERCI ZWIERZECIA .
    ZWIERZETA TAKIE JAK KON , IDA NA RZEZ BO SA CHORE .
    ZDROWYCH KONI NIE OPLACA SIE ZABIJAC .
    ABY ZWIERZE MOGLO DOJSC DO RZEZNI MOZNA PODAC SRODKI PRZECIWBOLOWE...
    NA CO BYL CHORY KON -OTO JEST PYTANIE...i to dreczy specjalistow...

  • oglaszam_wszem_i_wobec

    Oceniono 5 razy 3

    There seem to be no end to the jokes about this week’s discovery that horse meat was found in hamburgers sold in supermarkets in Great Britain and Ireland. But this is not a spoof, nor is it even a prank: Major supermarkets are struggling with evidence that their ground beef contains not just traces, but a significant percentage, of ground horse meat.

    The discovery was made by DNA analysis of hamburger sold by one provider. Not only did the “beef” contain horse, it also contained pork.

    The Food Safety Authority of Ireland (FSAI) found the presence of horse DNA in more than a third of the beef burger products it tested. Officials in Britain today hinted that horsemeat may have been in burger meat sold in the UK for years, since sophisticated tests were never available until recently.

    There’s some confusion about the actual source of the meat, i.e., the country of origin of the horses whose meat is mixed in.

    In Britain and Ireland, horses are issued “passports”, which allow a horse to be designated ”excluded from the human food chain”.

    Fraudulent horse passports, however, prove that it is possible to beat the British system that keeps horses out of the food chain.

    That said, legal horse slaughter does go on for the processing of horses whose passports indicate that they are safe and eligible.

    In a BHS position statement published this morning, the British Horse Society (BHS) clarifies that it neither condones nor encourages eating horse meat. But it is concerned about the control–or lack of it–that would allow horse meat to show up in supermarkets.

    The BHS, it says, must concern itself with protecting and caring for the horses that are alive. There, as here in the USA, the system is bogged down with the results of a breeding spree that created a glut of horses as the economy slowed down.

    Now, the “burgergate” scandal has revealed that the increase in horse slaughter in Ireland may be even more exponential. Des Leadon’s 2011 statistics (see graphic and download full paper below) were updated this week by the Irish Independent‘s coverage of the burger scandal, which informed us: “The most recent figures available show that in 2008 just over 2,000 horses were slaughtered at Department of Agriculture-approved abbatoirs, but by 2011 some 12,386 horses were slaughtered within the equine industry.”

    The article projects an even bigger increase for 2012, although the statistics aren’t available yet: “Official figures for 2012 are not yet available but some sources suggest that over 20,000 horses were slaughtered last year.”
    What’s a knackery? What’s an abbatoir?

    One of the problems in Ireland is that there are two types of slaughterhouses, with two different names.

    blogs.equisearch.com/horsehealth/2013/01/17/burger-horse-meat-abattoir-knackery-slaughter/

  • oglaszam_wszem_i_wobec

    Oceniono 2 razy 2

    Caitriona Murphy – 16 January 2013

    THERE has been a six-fold increase in the number of horses slaughtered in Ireland since the recession took hold.

    The most recent figures available show that in 2008 just over 2,000 horses were slaughtered at Department of Agriculture-approved abbatoirs, but by 2011 some 12,386 horses were slaughtered within the equine industry.

    Official figures for 2012 are not yet available but some sources suggest that over 20,000 horses were slaughtered last year.

    Horse slaughter for human consumption is one of three options available to horse owners in Ireland to dispose of their unwanted animals.

    The Agriculture Minister has approved three establishments for equine slaughter. These are B&F Meats Ltd, Thomastown, Co Kilkenny, Ballon Meats, Ballon, Co Carlow and Shannonside Foods Ltd, Straffan, Co Kildare.

    Approved

    In addition, Limerick County Council has approved Ashgrove Wholesale Ltd, Newcastlewest, Co Limerick and Offaly County Council approved Ossory Meats, Banagher, Co Offaly for equine slaughter.

    In order to be accepted for slaughter at Department of Agriculture-approved plants, the horses must have an identification document, more commonly known as a passport, which has not been stamped as 'excluded from the human food chain'.

    'Factory horses' typically make from as little as €100 for young and thin animals to €500 for older, heavier animals. The majority of horse meat produced in Ireland is exported to France, Italy and Belgium where it is eaten as steaks, sausages and salami.

    However, horses that are not eligible for the human food chain or whose owners do not want to see them slaughtered on a factory line can be disposed of in two other ways.

    There are up to 40 Department of Agriculture Category 2 plants dotted all over Ireland that are licensed to put down horses and dispose of their bodies.

    These plants are more commonly known as 'knackeries', where the horse is typically shot with a live bullet and the carcass disposed of for a fee of €100-€150.

    Alternatively, a vet can be called out to put the horse down at home, using either a bullet or an injection at a cost of €100.

    While it is possible to apply for a licence from the Department of Agriculture to bury a horse on the owner's land, granting of this licence is very rare.

    www.independent.ie/irish-news/sixfold-rise-in-number-of-horses-killed-28959055.html

  • oglaszam_wszem_i_wobec

    Oceniono 2 razy 2

    The Guardian, Friday 15 October 2010 17.56 BST

    A horse is tied to a doorway in Ballymun, Dublin. The horse is suspected to have ringworm according to the DSPCA (Dublin Society for the Prevention of cruelty to Animals) Photograph: Kim Haughton

    They are the four-legged victims of Ireland's recession whose plight animal welfare organisations say can only be solved now by a mass national cull.

    Bought as trophy-pets during the Celtic Tiger boom years, homeless horses now run wild in their thousands across the Republic, most abandoned by owners who have no money for their upkeep.

    Ireland has the highest horse population per capita in the whole of Europe. Although there are no official figures, animal charities estimate that up to 20,000 horses could be owner-less and fending for themselves.

    www.guardian.co.uk/world/2010/oct/15/ireland-homeless-horses-cull

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze informacje